fbpx
thaise eetgewoontenEten en drinken Praktische informatie Uitgelicht 

Thaise eetgewoonten, weetjes en tips

Je bent voor het eerst op reis in Thailand en stapt een lokaal restaurant binnen. Meteen valt je op dat er geen mes op tafel lig. Waarom dat zo is en nog meer weetjes over Thaise eetgewoonten…

Eten is voor de Thai uiterst belangrijk. Dat doen ze met hart en ziel en het liefst de hele dag door. Vergeet dieetgoeroe Sonja Bakker, al lang voor haar hebben de Aziaten bedacht dat het beter is om 10 keer per dag klein te eten dan 3 keer per dag groot.

Komt nog bij dat eten in Thailand spotgoedkoop is, zeker als je eten koopt bij een van de vele straatventers. Maar ook in lokale restaurants hoef je niet diep in de buidel te tasten. Alleen, de Thaise eetgewoonten zijn anders dan die van ons.

Mes?

In een Thais restaurant of eethuis krijg je nooit een mes; alleen een vork en een lepel. Dat mes zou ook nergens voor dienen, want in Thailand is al het eten (ook vlees en vis) klein gesneden.

Thaise eetgewoonteDe vork neem je in jouw linkerhand en daarmee schep je het eten in de lepel in je rechterhand – je eet vervolgens van de lepel. Vorken en lepels zijn vaak van erg slechte kwaliteit, ze buigen en breken heel makkelijk. Thais eten alleen met stokjes als ze Chinese gerechten eten, zoals noedelsoep.

Natuurlijk krijg je in een westerse restaurants (en zeker in steakhouses) wél een mes. Daar gelden de Thaise eetgewoonten (bijna) niet.

Voorgerecht

Thais kennen geen ‘voorgerechten’ en ‘hoofdgerechten’. Je bestelt gewoon diverse gerechten en alles wordt zoveel mogelijk tegelijkertijd op tafel gezet. Mocht een gerecht later komen, dan komt dat doordat de keuken nu eenmaal niet alles tegelijk kan.

Bovendien, praktisch ieder gerecht in Thailand wordt à la minute gemaakt! Het is heel gewoon dat alle leden van het gezelschap uit alle schalen eten.

Bord niet vol

Til nooit een schaal waarin het eten werd opgediend op om het naar je bord te brengen om er dan vanaf te scheppen. Dit is onbeschaafd in Thailand.

thaise eetgewoontenHet moet juist andersom: til jouw eigen bord op en breng het naar de schaal toe, en doe dan een paar schepjes op uw bord.

Zit je met Thais aan tafel, en staat de schaal te ver van je af, dan zal elke Thai die dichter bij de schaal zit, zodra je jouw bord optilt en in de richting van de schaal brengt automatisch je bord van u overnemen om u te helpen.

Het wordt in Thailand als uitermate onbeleefd beschouwd als je als wat je wilt eten in één keer op het bord schept. Ook is het ongepast als de borden en schaaltjes helemaal ‘schoon’ gegeten worden. Je moet altijd iets overlaten – dat is het teken dat de gastheer of gastvrouw (of het restaurant) royaal genoeg zijn met de porties.

Lees ook