Hoe kun je de Thaise BTW terugvorderen?

Shoppen in Thailand is leuk omdat het vaker veel goedkoper is dan in Nederland. En het kan nog goedkoper : je kunt namelijk de Thaise BTW terugvorderen.

Net als in andere landen betaal je in Thailand, bij het kopen van producten Belasting Toegevoegde Waarden. BTW, oftewel VAT in Thailand. Alleen in Thailand is dat wat simpeler omdat ze maar één tarief kennen, namelijk 7%. En dat bedrag kun je terugkrijgen.


Dat is niet zo heel moeilijk, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Neem bijvoorbeeld als je gaat shoppen je paspoort mee met daarin je Thaise visa. Dat is die witte kaart die in je paspoort is vast geniet.  En let erop dat winkels het speciale VAT refund logo dragen.

Heb je iets gekocht? Als de winkelier er al niet om vraagt, maak dan voordat je betaalt duidelijk dat je de BTW wil gaan terugvorderen. Het winkelpersoneel zal dat een speciale factuur opstellen die vergezeld gaat met een formulier voor belastingteruggave. Daarin moet je jouw persoonlijke gegevens zelf invullen.

Thaise BTW terugvorderen

De BTW kan alleen worden teruggevorderd op  een van de internationale luchthavens van Thailand (bijvoorbeeld Bangkok, Chiang Mai, Hat Yai, Ko Samui, Krabi, Phuket of U-Tapao).  Je moet dan naar het kantoor voor “VAT Refund”.

Je overhandigt de factuur en het formulier voor belastingteruggave samen met je paspoort aan de douanier.  Soms moet je de nieuwe aanwinst laten zien. De douanier stempelt de zaak af en je kunt gaan inchecken.

Daarna ga je naar een tweede kantoor voor “VAT refund”achter de douane. Op de internationale luchthaven Suvarnabhumi in Bangkok ligt die aan je linkerhand, een honderd meter na de douane richting de vertrekhal.  Daar overhandig je opnieuw je formulier en paspoort, en wordt er uitbetaald.

Hoe wordt er uitbetaald?

Je kunt kiezen: Contante betaling (in Thaise baht) of een storting op  je creditcard. Kies je voor de contant geld, dan worden er administratiekosten in mindering gebracht. Mocht het bedrag de 30.000 baht overschrijden dan is alleen storting op je creditcard of naar je bankrekening mogelijk.

Bij die laatste worden ook administratiekosten in rekening gebracht. Het minimum bedrag dat je kan claimen is 2.000 baht.

One Comment - Write a Comment

 1. Ik heb hier al eerder iets over geschreven.
  Btw terugvorderen is stap 1.waar je echter rekening mee moet houden is dat je formeel dan de btw verschuldigd bent in Nederland.
  Mocht de douane je koffer open willen zie en ziet de nieuwe aankopen dan Is het betalen. De verschuldigde btw in Nederland is 21%. Je voordeel is dus weg en je loopt ook nog eens het risico van een boete.
  Alle info hieromtrent kun je vinden op de site van de douane.
  Mocht je dus een aankoop gedaan hebben dan is een alternatief gewoon de vat vergeten en als eigen gebruik mee terug nemen.
  Het voordeel weegt nooit op tegen het nadeel.

  Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.