fbpx
thaise bioscopenFilms en video's Nieuws 

Thaise bioscopen weigeren prijzen te verlagen

thaise bioscopenMajor Cineplex en SF Cinema Group, de grootste bioscoopexploitanten van Thailand, houden hun prijzen op het huidige niveau en piekeren er niet over om ze te verlagen. Daarnaast beweren de Thaise bioscopen dat hun popcorn duur is omdat het geïmporteerd moet worden.

Niet alleen onder Thai is de bioscoop razend populair, ook toeristen gaan in Thailand regelmatig naar de film. De prijzen liggen een stuk lager dan de bioscopen hier en – niet onbelangrijk – het is er lekker koel binnen. Veel bioscoopgangers in Thailand klagen nu over onredelijke prijzen voor kaartjes, snacks en drankjes. Ook de ellenlange commercials en trailers voor het begin van de film, veiligheidsmaatregelen in de bioscoop en slechte service zijn een reden tot beklag.

Apichart Kongchai, hoofd cinema operations van Major Cineplex vertelt dat zijn bedrijf slechts een percentage van de ticketprijzen krijgt. “In onze bioscopen hebben wij geen films. Wij bieden alleen de zalen en de service aan. Als we kaartjes voor honderd baht (2,50 euro) verkopen, dan krijgen we per ticket slechts vijftig baht. Daarnaast zijn er veel kosten die door ons gedekt worden en niet door de filmmaatschappijen.”

Prijsverhogingen Thaise bioscopen door hogere exploitatiekosten

Volgens Apichart zijn de prijsverhogingen doorgevoerd om de hogere exploitatiekosten te dekken. Een van de oorzaken is de stijging van het minimum loon tot driehonderd baht per dag. De twee grote bioscoopexploitanten stellen bezoekers die lagere prijzen willen voor om te gaan op de dagen dat er promoties zijn. Het Ministerie van Binnenlandse Handel gaat naar de informatie van de exploitanten kijken om de daadwerkelijke kosten uit te vinden.

Er wordt dus ook geklaagd over dure snacks en drankjes. Volgens de exploitanten komt dat omdat de popcorn geïmporteerd wordt uit de Verenigde Staten. Het is echter onduidelijk waarom dit in de Thaise bioscopen twee keer zo duur is als in de winkels om de hoek. Een blikje frisdrank kost dertig tot veertig baht. Een beker vol met ijs en aangevuld met wat frisdrank kost zestig tot zeventig baht. Ook snacks zijn twee keer zo duur als in de normale winkels.

“Veel mensen die naar de Thaise bioscopen in de winkelcentra gaan, kunnen nog steeds hun snacks in de supermarkten kopen. Hoewel, sommige exploitanten verbieden het juist om eten de zaal mee in te nemen”, aldus Jirachai van de Thaise Consumentenbond. Vertegenwoordigers van Major Cineplex en SF Cinema Group lieten verder weten dat de commercials nooit langer dan zes minuten per voorstelling duren.

Lees ook