fbpx
Thais ToiletAchtergrond Uitgelicht 

Het Thais toilet… net even anders

Wie heeft het niet meegemaakt? Vroeg opgestaan voor een trip, hobbelige weg en oeps! Hoge nood! Als onwetend toerist wil je dan wel eens terugschrikken voor het Thais toilet. 

De Thai is een zeer proper volk; ze zijn altijd schoon en ruiken misschien anders dan wij, maar stinken doen ze niet. En parfums en deodoranten zijn net zo gemeengoed als in onze wereld. Alleen, Thaise toiletten… da’s een heel ander verhaal. Zij die al eens in Thailand zijn geweest zitten nu hartgrondig te knikken.

Franse hurktoilet

Om te beginnen is het Franse hurktoilet de standaard in Thailand. In toeristische gebieden is het zittoilet al geïntroduceerd. Dat is ook zo in hotels en restaurants waar veel toeristen komen. Daar is dan ook wc-papier.

De Thai gebruiken dat om hun achterste droog te maken, nadat ze het gereinigd hebben met de knijpdouche die naast de pot hangt. Geloof me, een stuk hygiënischer dan het geklungel met papier.

In alle andere gevallen bestaat een Thais toilet uit een Frans hurk-toilet: een porseleinen bak met een gat en twee porseleinen ‘voetstappen’ waarop je je voeten zet. Op zo’n Thaise toilet ontbreekt het toiletpapier.

In plaats daarvan staat er een enorme bak met water en een grote houten lepel, waarmee je met dat water kunt doen wat je anders met toiletpapier zou doen.

Hoe gebruik je een Thais toilet?

Het werkt als volgt: Je zet je voeten in de voetstappen en je ontdoe je je van de onderkleding tot minimaal over de knieën. Het beste doe je alles uit.

Ik denk niet dat ik hoef uit te leggen waarom dat is. Vervolgens hurk je en doe je waarvoor je gekomen bent.

Thais Toilet

Voor de gemiddelde westerling (en zeker voor wat ouderen onder ons) vergt dat niet alleen enige lenigheid. Als je de humor ervan inziet dat wordt het een hilarische ervaring.

Voor anderen zal het een regelrechte nachtmerrie zijn. Projecteer dat beeld maar eens op je netvlies: Jij met je broek op je enkels, achterover hellend om dan langzaam maar zeker in het gat te zinken!

Hoge noodpakket

Ben je onderweg in Thailand, of in kleinere plaatsen of afgelegen gebieden, dan kun je altijd een eigen pakketje meenemen als je niet zo’n zin hebt in zo’n ervaring in een Thais toilet.

Vochtig toiletpapier en desinfecterende gel zijn prima oplossingen. Dat laatste zeker, want hoe proper de Thai ook is, hun toiletten zijn dat allerminst.

Lees ook

%d bloggers liken dit: