Thais Chinatown hoog in de bergen

Doi Mae Salong is een van de attracties van de provincie Chiang Rai met het dorp Ban Santi Khiri. Een Chinatown hoog in de bergen, een thuis voor letterlijk een regiment Chinezen.

Stel je eens voor: een Chinatown in Thailand zonder neonlicht en lawaaierige verkopers? Een plek waar je niet over de hoofden loopt, maar gewoon over de grond? Die plek bestaat dus echt in de buurt van Chiang Rai, het noorden van Thailand, op 6 kilometer van de grens met Myanmar.Chinatown hoog in de bergen

De ontstaansgeschiedenis van het dorp Ban Santi Khiri is zeer bijzonder. Aan het eind van de jaren 50 begin jaren 60 trok een divisie van Chinese Kuomintang strijders zich steeds verder terug uit China , op de vlucht voor de Chinese strijders van Mao.

In ruil om te mogen blijven in Thailand gingen ze strijden voor het Thaise leger om de communisten buiten de deur te houden.

Het leven voor de Chinezen was zwaar. Na hun strijd moesten ze zelf voor hun onderhoud zorgen. Dat gebeurde met het verbouwen van opium. De streek Doi Mae Salong ligt tenslotte in de gouden driehoek die om de drugs en het drugsgebruik bekend staat.

Fruit

Ook voor de Chinezen veranderen de tijden.De groep voormalige militairen die inmiddels perfect tweetalig is, is overgeschakeld op het verbouwen van thee, perziken en ander temperatuurgevoelig fruit.

Nu rijzen de theehuisjes uit de grond om de toeristen te ontvangen die afkomen op de koele temperaturen hoger in de bergen.

Het is nu een van de mooiste Chinese dorpjes in Thailand geworden met natuurlijk veel Chinese invloeden tussen de andere bergvolkeren die er leven

Toeristen opzoek naar Chinatown

Het dorp Santi Khiri wordt omgeven door andere bergvolkeren die hun plek in Thailand hebben gevonden. Samen hebben ze een aantrekkingskracht op toeristen, koppel dit aan prettige temperaturen en de bussen komen de berg op.

Het dorp is eigenlijk een lang lint van huisjes, een museum en wat eenvoudige hotelletjes. Alles rijk versierd met het Chinese schrift. Kijk je tussen de bebouwing door heb steeds weer een pracht indrukwekkend uitzicht op de omliggende bergen.

Video

De bussen en bahtbusjes komen nu even niet in het dorp, er is door de overvloedige regenval een stuk van de weg weg gespoeld. De bussen kunnen er moeilijker naar toe, misschien wel de tijd om toch de trip berg op te maken. De weg zal spoedig gerepareerd zijn en dan ben je de grote groepen toeristen voor.

Kun je genieten van de thee, de restaurantjes en de prachtige uitzichten op het berglandschap. Vredig moet je er wel worden, de berg heet Mountain of Peace

Share This Post

Post Comment