Thainess, wat is dat? Wie kan me dat uitleggen?

thainessAls er weer eens iets gebeurd in Thailand, waar de wereld totaal verbaasd op reageert, en dan noemen de Thai dat: Thainess. Maar ja wat is dat, dat Thainess?

Het wordt elke keer gebruikt op het moment dat er iets in Thailand of met Thai gebeurt dat de rest van de wereld niet lijkt te snappen. Omdat het blijkbaar ook lastig is om uit te leggen zeggen de Thai dan vaak “Ja, dat is Thainess”.  Maar dan weten we het nog niet. Dus ik wil wel eens weten wat dat woord nu precies inhoudt.Leg het me eens uit!

Nou, zo’n ontdekkingstocht is toch best lastig, merkte ik al snel. Als je naar de campagne van TAT kijkt gaat het vooral om culturele gebeurtenissen. Bezienswaardigheden. Maar dat lijkt me meer een uiting van Thainess, niet zozeer de kern zelf.

Ik heb op Facebook hulp gevraagd. Normaal komen er op elke statusupdate wel een paar reacties, maar hier bleef het oorverdovend stil. Blijkbaar weten onze volgers het ook niet…. Gelukkig is er Google! Daarmee zal vast het mysterie worden opgelost. Het Internet kent geen geheimen!  Nou…. dat viel dus vies tegen.

Wat zeggen de Thai over Thainess

ThainessDan blijft er maar een ding over. De Thai zelf vragen. Ik heb het Thai in Nederland gevraagd, en ook tijdens mijn laatste bezoekje naar Thailand. Wat ik veel te horen kreeg is: De rustige manier van leven (sabaai sabaai). Maar dat lijkt me niet typisch Thai. Dat gebeurt in heel veel hete landen.

Anderen vertrouwde me toe dat het een manier van denken is, een staat van zijn. Nou ja, dat snap ik dan wel. Maar als ik dan vroeg om voorbeelden dan werd ik glazig aangekeken. Zeker 30 seconden. Waarop er vervolgens steevast het antwoord kwam “Dat snap jij toch niet, want je bent een westerling”.

Nu weet ik het dus nog niet. Wie het me kan uitleggen…

Share This Post

2 Comments - Write a Comment

 1. Het synoniem zou kunnen zijn “mai bpen rai”,
  Maar net als “Thainess” en “krengjai” zou ik er geen vertaling vor weten. Het is een soort natuurlijke gelatenheid waarmee de Thai over het algemeen in het leven staat die zich niet zozeer in woorden laat vetalen.

  Reply
 2. In 2015 is er rondom dit thema een paneldiscussie gevoerd, waar de Bangkok Post verslag van heeft gedaan.
  Een erg eenduidig antwoord is er niet, er lijkt een hoge mate van vrijheid te zijn om de betekenis in te vullen. Misschien dat dat op zichzelf ook wel een stukje Thainess is.
  .
  http://www.bangkokpost.com/print/596376/
  .

  Reply

Post Comment