Thailand’s Khon Kaen bouwt museum voor archeologische vondsten

De archeologische vondsten gedaan in de Chom Sri tempel in Khon Kaen zijn een reden om er een museum voor te bouwen. Het stadsbestuur heeft dat aangekondigd.

De inwoners van Sithan zijn druk bezig geweest de geschiedenis van hun gemeenschap te achterhalen. Bij hun speurwerk en opgravingen kwamen ze een aantal voorwerpen tegen die volgens de officiële archeologen van het ministerie de moeite waard zijn om er een museum voor te bouwen.Museum voor archeologische vondsten

Het amateurwerk van de inwoners van Sithan was zo indrukwekkend dat er hoog bezoek kwam om ze te inspecteren. De voorwerpen, onder andere Boeddhabeeldjes, porseleinen bordjes en aardewerk potten, zijn zo’n 2000 jaar oud.

De beroeps archeologen namen het werk over en breidden de plek van de opgravingen tot binnen de tempelmuren.

Zij kwamen een oude muur en meer huishoudelijke voorwerpen tegen.

De tempel Chom Sri staat er al sinds mensenheugenis. De vondst van de muur plaatst het bestaan van de tempel in ieder geval tot minstens 200 jaar geleden.

Veilige bergplaats of museum

Een groot deel van de vondsten gedaan op deze site geeft aan dat er al lang mensen woonden in het gebied waar nu de Sithan gemeenschap is. De huidige inwoners en initiatief nemers tot de opgravingen hebben een deel van de archeologische vondsten veilig opgeborgen in hun huizen en voor een deel in de tempel.

Dat is misschien wel een veilige plek, maar de beroeps archeologen pleiten toch voor een heus museum.

Het stadsbestuur van Khon Kaen heeft daar nu toe besloten zodat het werk te zien is voor de mensen uit de omgeving en toeristen. Wanneer de gevonden muur binnen het museum te zien moet zijn, zal het toekomstige museum binnen de tempelmuren van Chon Sri komen.

 

Share This Post

Post Comment