Thailand’s gouden koets gerestaureerd voor koning Bhumibol

Het overlijden en de crematie van koning Bhumibol leidt tot veel activiteiten. Voor zijn laatste tocht richting de hemel moet Thailand‘s gouden koets gerestaureerd worden.

Het pas een jaar na het overlijden cremeren van koning Bhumibol is niet alleen het gevolg van traditie. Wanneer je bekijkt wat er allemaal gebouwd en gerestaureerd wordt, hebben ze die tijd ook wel nodig.Gouden koets gerestaureerd voor laatste rit koning Bhumibol

Net zoals Nederland heeft ook Thailand een gouden koets of wagen. Net als in Nederland moet zo’n bijzonder voertuig goed onderhouden worden en wel eens gerestaureerd worden.

Voor het laatste ritje van koning Bhumibol door Bangkok opweg naar het speciaal gebouwde crematorium moet alles tip top zijn. Vaklieden zijn druk bezig met de wagen die bijna 14 ton weegt. Hij bezet is met verguld houtsnijwerk en spiegels, dat moet helemaal nagelopen worden. Perfectie is net goed genoeg voor de eerste koninklijke crematie in meer dan 70 jaar.

Traditie en vakwerk horen bij de gouden koets

De koets werd in 1795 tijdens de regeerperiode van koning Rama I gebouwd, de nieuwe koning Vajiralongkorn wordt Rama X. Hoewel de koets niet vaak gebruikt wordt, pas 25 keer in de bijna 225 jaar moet er toch het nodige aan gebeuren.

Het werk aan de koets begon al in januari de verwachting is dat tegen september alles in orde moet zijn.

De wagen wordt dan door 213 mensen door de straten van Bangkok getrokken om koning Bhumibol op zijn laatste reis te vervoeren.

Zover is het nog niet. De komende maanden zijn vele dames en heren bezig met het herstellen van het houtsnijwerk, de spiegeltjes en het bladgoud van de 18 meter lange wagen.

De gerestaureerde gouden koets is straks weer het toonbeeld van traditioneel Thais houtsnijwerk en een waardig voertuig voor de reis naar de hemel.

Share This Post

One Comment - Write a Comment

  1. Thai geloven niet in een hemel maar in reïncarnatie

    Reply

Post Comment