fbpx
Rest van Thailand 

Thailand’s Doi Tung koninklijke villa en opiumvelden

De berg Doi Tung in het noorden van Thailand staat bekend vanwege zijn schoonheid, een koninklijke villa en de opiumvelden. Nu is het ook het centrum voor kwaliteitskoffie.

Helemaal in het noorden van Thailand ligt een klein district Mae Sai tegen de grens met Myanmar. Het district wordt gedomineerd door het Daen Lao gebergte met als bekendste top de Doi Tung. De naam in het Thais betekent vlaggenstok. Een van Thailand’s vroegere koningen Achutarat van Chiang Saen zou met een grote vlag aangegeven hebben waar een tempel moest komen.

Over de hoogte van de berg wordt nog volop gediscussieerd, de een zegt 1389 en de ander 1800 meter. Veel maakt het eigenlijk niet uit. Doi Tung is een leuke bestemming voor toeristen en er is voldoende te zien.Doi Tung en zijn velden

Door zijn hoogte, zijn de flanken van Doi Tung geschikt voor een aantal producten die elders in Thailand vaak niet willen groeien. De gemiddelde temperatuur is een stuk matiger dan in de rest van Thailand.

Van oudsher waren de velden van Doi Tung zeer geschikt voor het verbouwen van opium. Een geweldig product waar veel mensen veel geld mee hebben verdiend. Doi Tung ligt in de ‘gouden driehoek’ het voormalige centrum van de opiumhandel.

De bijwerkingen en de verslavende werking van opium maakte dat de autoriteiten de opiumvelden liever zagen verdwijnen dan komen. Om een andere inkomstenbron voor de bergvolken te creëren werd gekeken naar andere opties.

Tegenwoordig is het verbouwen van koffie, de motor achter de economie op Doi Tung. De bergvolkeren die eerst de opiumvelden beschermden hebben nu een nieuwe taak. De koffie is namelijk van uitzonderlijke kwaliteit en heeft zelfs als handelsnaam erkenning gekregen van de EU.

Meer aan zien voor Doi Tung

Om een boost te geven aan het imago van de berg en de omgeving, liet prinses Srinakarindra, inmiddels de oma van de huidige koning van Thailand, een koninklijke villa bouwen. Het moest een relatief simpele en multifunctionele villa worden. Doi Tung Royal villa is gebouwd in een mengeling van Lanna en Zwitserse traditie, een interessante combinatie.

De villa had een taak in haar wens om de bergvolkeren weg te houden van de opiumteelt, de omgeving opnieuw aan te planten met bomen en een prachtige tuin te laten aanleggen.

De villa en zijn tuinen zijn dagelijks te bezoeken.

De omgeving van Doi Tung is bijzonder omdat ondanks het gesteggel rond de hoogte van de berg, je merkt dat je uit het laagland van Thailand bent en tussen de bergen. Frisse lucht en een aangename temperatuur maakt het ook een gewild wandelgebied.

Lees ook

%d bloggers liken dit: