fbpx
Prea Vihaer tempelNieuws Opmerkelijk 

Thailand wil Prea Vihaer tempel klonen

Prea Vihaer tempelAmazing Thailand: de Thai willen namelijk de Prea Vihaer tempel gaan klonen. Al decennia lang wordt er door Thailand en Cambodja gevochten van wie deze heilige plek nu precies is.

Voor wie niet zo bekend is met deze situatie: even een kort stukje geschiedenis. De Prea Vihaer tempel is een hindoeïstische tempelcomplex dat inmiddels is vervallen tot een ruïne. Het is maar liefst 800 meter lang en ligt op een 525 meter hoge berg. Tot zover weinig bijzonders.Jarenlange strijd

Echter, het complex ligt in het grensgebied van Cambodja en Thailand – in de provincie Sisaket – en is al tientallen jaren het decor voor een grensconflict. In 1962 besliste het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag dat het bouwwerk bij Cambodja hoorde. Toen de tempel in 2008 werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO laaide het conflict weer op.

Thailand betwist de uitspraak van het Hof niet, maar claimt het gebied dat rondom de tempel ligt, dat vanuit Thais grondgebied veel eenvoudiger is te bereiken van vanuit Cambodjaans grondgebied. Beide landen hebben troepen in de omgeving van de tempel gelegerd, die af en toe slaags raken. In 2011 kwam het zelfs tot gevechten tussen militairen, waarbij een deel van de tempel instortte. Sindsdien is het een stuk moeilijker om bij de heilige plek te komen.

Tempel klonen

De laatste jaren is er weer rustig rond de Prea Vihaer tempel, tot deze week. De Thai willen deze tempel namelijk klonen om het als toeristische attractie te gaan gebruiken. Volgens ondernemers in de toeristische branche in Bangkok willen veel toeristen de tempel graag zien. En dus is in Sisaket het idee ontstaan om de beroemde tempel dan maar na te gaan bouwen.

“Als we een nieuwe toeristische attractie bouwen, dan leren vakantiegangers over de geschiedenis tussen Thailand en Cambodja”, aldus een woordvoerder van de toeristische autoriteiten in Sisaket. De Thai kennende zal dit waarschijnlijk een stukje historie met een nationalistisch tintje worden.

Het idee van het klonen van deze Prea Vihaer tempel is trouwens niet origineel. In de provincie Samut Prakan (niet ver van Bangkok) vind je al een replica van deze tempel in de Ancient City.Lees ook

%d bloggers liken dit: