In Thailand wijn drinken

De liefhebber van wijn heeft het lastig in Thailand. Als je er wijn wilt drinken, dan betaalt meteen de hoofdprijs.

Thailand is een land voor bierdrinkers. Het is heet en dan smaakt er niks zo lekker als een koel biertje. Een glas whiskey-soda is ook nog goed te doen. Deze twee dranken zijn ook onder Thai het meest geliefd.


Ik zelf ben een wijnliefhebber en in Nederland zal je me niet snel achter zo’n blonde jongen met een twee-vingers witte kraag zien zitten. Maar in Thailand wel. Maar af en toe heb ik gewoon zin een in glas wijn. En dan wordt het lastig, want een goede wijn is niet makkelijk te vinden in Thailand. Laat ik je wat tips geven.

Welke wijnen?

De collectie wijnen wordt steeds uitgebreider nu de middenklasse wijn heeft ontdekt. Maar zoals met alle beginners: de kwaliteit van de wijn laat nogal te wensen over. Je kunt in Thailand al wijnen kopen die in de middenklasse zitten. Goed drinkbaar, maar je betaalt de prijs die je normaal voor een Saint-Emilion uit 2010 zou betalen.

In Thailand wijn drinkenDie heb ik overigens, net als de Chateauneuf du Pape nog niet in Thailand gezien, maar ik sluit niet uit dat ze in de betere wijnrestaurant of wijnbar wel verkrijgbaar zijn. Uiteraard tegen een flinke prijs.

Een bordeaux is volop verkrijgbaar, net als de Italiaanse Chianti. Franse tafelwijnen zijn er in een veelvoud verkrijgbaar. Ook de Australische wijnen zijn er volop, en die zijn weer een stuk goedkoper dan de Europese wijnen. Wijnen uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika heb ik ook al gezien.

Wit en rood zijn allebei verkrijgbaar. Rood is duidelijk favoriet, witte wijnen worden minder vaak aangeboden. Rosé heb ik tot nu toe niet kunnen vinden. Een merkwaardigheid: De rode wijn wordt in Thailand op dezelfde temperatuur geserveerd als de witte wijn. Koud

Dat is heel jammer, want de smaak gaat helemaal verloren. Als je dus rode wijn wilt drinken, vraag dan om een fles die niet in de koeling staat, of laat ‘m een dik half uur na het openen staan.

Waar?

Sinds een jaar of twee is er in Thailand wijn te koop bij de 7/11, vaak Australische wijnen. Dat zijn niet mijn favorieten, die laat ik meestal links liggen. Af en toe hebben ze ook een Chileense wijn die niet onaardig is. Je betaalt er wel 400 baht voor (ruim 10 euro).

In restaurants of wijnbars zijn de collectie wat uitgebreider. Maar je schrikt je rot van de prijzen. Zo heb ik onlangs een Pino Gris gedronken uit Noord-Italië uit 2011. Ik kreeg een rekening van 1600 baht. (rond de 45 euro). Ik zag ook een bordeaux staan uit 2008. Die had een prijs van 2800 baht (ruim 75 euro).

In Thailand wijn drinkenBij de grotere Tesco Lotus vindt je vaak ook een Wine-express. Als je er een vindt dan ben je spekkoper. Hier zijn redelijke tot goede wijnen te koop voor een redelijke prijs. Een bordeaux kost hier rond de 1000 baht (bijna 30 euro).

Wat ik dus regelmatig doe, is hier een fles kopen en die dan meenemen naar een Thais restaurant om ‘m daar te laten openen. Dat kan in Thailand veelal gratis. In de toeristische gebieden willen sommige restaurants nog wel ‘kurkgeld’ in rekening brengen.

In Thailand wijn drinken

Als je in Thailand wijn  wilt drinken, dan is dat een kostbare aangelegenheid. Je tast voor matige wijntjes diep in je buidel en dan worden ze ook nog ijs- en ijskoud geserveerd. Komt nog bij dat in de hitte wijn toch anders smaakt dan in het koele Nederland.

Om mijn wijnbehoefte toch te vervullen neem ik vaak een paar flessen mee in mijn koffer. Uit de eigen wijncollectie. Goed stevig ingepakt, want met koffers wordt nogal gesmeten. Zo heb ik toch mijn wijntje en betaal ik niet de hoofdprijs.

Mocht je nog tips hebben, dan hoor ik het graag.

4 Comments - Write a Comment

 1. Je mag toch maar 1 liter meenemen naar Thailand in je koffer?
  Hoe streng zijn ze dan als je koffer open moet?

  Reply
 2. Mijn Thaise ex-vriendin drinkt erg graag wijn. Ze koopt meestal een fles rode Australische of Chileense wijn bij de Friendship of Foodland. De keuze bij die winkels is erg ruim, helaas betaal je minimaal 2 keer zoveel als in Nederland ja. Toch weerhield haar dat niet van het wijn drinken. Ze drinkt minimaal een fles rode wijn per week. Bier is in verhouding ook ongeveer twee keer zo duur in de winkel in Thailand. In een restaurant of bar merk je dat prijsverschil niet zo omdat er minder marge op zit.

  Reply
 3. Een paar maanden geleden ben ik in Pattaya eens door de Villa Market in Pattaya Avenue (Second Road t.o. Soi 13) gelopen. Daar viel de grote keuze in wijnen, keurig gesorteerd per land, me op.
  Prijzen vergelijken met Nederland was uit het hoofd wat lastig, maar ik kreeg de indruk dat je als vuistregel aan zou kunnen houden: Een fles die in Nederland bijvoorbeeld 8 Euro kost, kost in Thailand 800 Baht.
  Dat is (inmiddels) dus bijna drie keer zo duur.
  Aangezien de wijn in een Nederlands restaurant minstens drie keer over de kop gaat en men in Thailand doorgaans met een beperkte marge genoegen neemt hoeft een aardige fles wijn in een restaurant niet veel duurder te zijn dan in Nederland.
  Maar persoonlijk heb ik in Thailand eigenlijk nooit trek in wijn.

  Reply
 4. ik drink siam sato een rijstwijn lekker en goedkoop 36 bath een halve liter verkrijgbaar alleen bij 7 eleven en sommige tesco.s

  Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.