fbpx
Thailand verandertColumn Uitgelicht 

Thailand verandert in een rap tempo

Thailand verandertHet is een van Boeddha’s waarschuwingen: Niets blijft hetzelfde. Dat geldt ook voor het Land van de Glimlach. Elke keer als ik er weer terugkeer valt me op dat Thailand verandert in een rap tempo.

Inderdaad, niets blijft hetzelfde. Het Nederland van nu is totaal anders dan het Nederland van mijn jeugd. Internet, mp3 spelers en mobiele telefoons zijn gekomen. De kerk, een rustig weekeinde en snoeppapier zijn verdwenen. Is dat erg? Nee, we passen ons aan. In principe geldt dat ook voor Thailand. Ik zou niet wakker moeten liggen over het feit dat Thailand verandert in een rap tempo. De jeugd schudt de eigen Aziatische cultuur als een pak veren af en neemt meer en meer westerse waarden over. Ik zie het met gemengde gevoelens aan.

Thailand wordt dikker

Mijn weemoedige bui komt voort het een artikeltje in de lokale media waarin staat dat 70% van de Thaise kinderen grote kans heeft op problemen met de cholesterolwaarden in hun bloed. En dat nog eens 20% kans heeft obesitas te ontwikkelen. Het was me ook al opgevallen dat het straatbeeld in Bangkok in vijf jaar tijd drastisch is veranderd. Vijf jaar geleden viel een dik kind nog op, nu zie je bij een op de vijf kinderen een groot overgewicht.

Die trend lijkt gelijk te lopen met het aantal Amerikaanse fastfoodrestaurants in de Thaise hoofdstad. Meer en meer duiken de Kentucky Fried Chickens en Macdonalds op. Daar komt bij dat Thaise ouders een opvoeding hebben ontwikkeld van ‘we geven maar toe aan ons kind, dan zijn we tenminste van het gezeur af’. Voorheen was er nog de remmende factor van armoede, maar de welvaart neemt snel toe in Thailand.

Thailand verandertKussen in het openbaar

Een tijdje geleden had ik een discussie met onze (video)correspondent in Chiang Mai Friso Poldervaart over Thaise cultuur. Er gaapte een enorme generatiekloof tussen hem en mij. En tussen mijn vrouw en de misschien aanstaande mevrouw Poldervaart. Ik mocht mijn vrouw tijdens onze verkeringstijd nog niet eens een hand-in-hand in het openbaar lopen. Bij Friso is dat geen enkel punt meer. Ook bij andere jonge stellen zie ik dat. In de BTS Skytrain zie ik ze friemelen, kusjes stelen en zelfs een keer een tik tegen de billen. De oudere generatie keek afkeurend toe.

Is dat nu erg dat Thailand verandert?

Ik zei al, ik houd er gemengde gevoelens aan over. Ik vind het wel iets hebben, die Aziatische cultuur met zijn respect en hiërarchie. Iemand die in het openbaar de ander de huid volscheld, je ziet het zelden in Thailand. Zelfs als een tierende en briesende westerling tegenover hen staat. Anderzijds vind ik ook dat mijn vrouw teveel respect voor mij heeft. In de Thaise samenleving staat een man hoger dan een vrouw. En mijn vrouw is van de oude stempel. Daar word ik wel eens eng van. Dat zou wel eens een onsje minder mogen.

Lees ook

%d bloggers liken dit: