fbpx
Uitgelicht Verkeer en vervoer 

Lekker in Thailand met de scooter erop uit!

In Bangkok zal ik er nooit over denken om een scooter te huren om rond te scheuren. Veel te gevaarlijk,  ik krijg al af en toe de stuipen van het rijgedrag van brommertaxi’s. Maar zo gauw ik de hoofdstad verlaat, huur ik er eentje. Dan ga ik in Thailand met de scooter erop uit!

Ik was al helemaal verliefd geworden op het rondscheuren met een scooter (motorsai heten die in Thailand) toen ik vier jaar geleden Chiang Rai bezocht. Maar toen mijn vrouw voorstelde om in bijna naamgenoot Chiang Mai een auto te gaan huren, schoot het me weer te binnen. Ik schudde heftig mijn hoofd. We gaan een scooter huren!

Laat ik meteen ook een waarschuwing plaatsen! Het verkeer in Thailand is levensgevaarlijk. Een van de gevaarlijkste van de wereld. En de meesten doden vallen…. op de scooter. Dus weet waar aan je begint. En als je er een huurt (wat ik fantastisch vindt) rij dan voorzichtig. Veel voorzichtiger dan je in Nederland doet. Overigens heb je voor het huren van een scooter een motorrijbewijs nodig. De verhuurder wijst je daar wel op, maar vraagt niet of je er een hebt.

Goedkoop

1331966544958Zo’n ding kost bijna niks in Thailand. Voor zo’n 250 tot 300 baht (zes tot acht euro) per dag heb je er al eentje. En voor de benzine hoef je het ook niet te laten. Die is gauw een euro per liter goedkoper dan in Nederland. En eentje huren is ook geen probleem. Binnen een uurtje is het geregeld. Vaak kan je het hotel of guesthouse waar je verblijft je een stuk op weg helpen. Ze bellen even rond en binnen no-time staat er een mannetje op de stoep. Een mannetje die verstand heeft van scooters. Wel zo handig.

Het is werkelijk voortreffelijk om op zo’n ding dwars door de stad te scheuren. Dat kan op twee manieren. Rustig en bedaard, gemiddelde snelheid van dertig, netjes iedereen voorrang geven en op je beurt wachten. Safety voor alles.

Dat is niks voor mij. Ik pas me aan de Thaise rijstijl aan. En dat betekent: het recht van de sterkste, er zijn geen spelregels. Ik glip overal tussendoor, ga van links naar rechts tussen de auto’s door die op voor een stoplicht staan te wachten. Of rijd op de verkeerde rijbaan (de rechtse dus) de file voorbij.

Niet voor watjes

in Thailand met de motorVoor deze rijstijl heb je wel een beetje lef nodig. Je moet niet aarzelen of teveel nadenken. Automobilisten houden er namelijk dezelfde rijstijl op na en rijden je zo omver. Ze voegen hun auto bij een kruispunt al halverwege de weg in, of nog erger, snijden je zo af.

Ook heb je spookrijders onder scooter, als je even niet oplet en er doemt er zo eentje voor je neus, dan schrik je jezelf het apezuur. Per jaar komen in Thailand duizenden mensen om in het verkeer. En vaak zijn juist de scooterrijders de pineut. Ze zijn het slechts beschermd en niet opgewassen tegen en auto.

Ik heb ook al een keer een automobilist achter me aan gehad. Hij reed al een paar honderd meter besluiteloos in het midden van een tweebaansweg. Toen ik mijn kruispunt naderde ben ik volle snelheid hem voorbij gegaan en voegde onmiddellijk uit. Dat pikte meneer niet en kwam achter me aan om verhaal te halen. Toen ie zag dat ik een buitenlander was, haakte ie af. Vermoedelijk met uiten van een paar niet zo nette scheldwoorden over, “die buitenlanders die de Thaise wegen komen vervuilen.”

Thailand met de scooter

1331964005366Het meest heerlijke op zo’n scooter zijn de lange wegen van Thailand. Het ding is namelijk niet begrensd tot een bepaalde snelheid, net zoals in Nederland. Je haalt er gemakkelijk 100 km per uur mee.

Dat heb ik nooit gedaan hoor, maar met een vaartje van 70 tot 80 km per uur vind ik heerlijk. En ook dat is best link. Je rijdt met een korte broek aan en een helm op die nergens op slaat. Als je valt dan kan je het vaak niet meer navertellen.

Je kunt er ook met zijn drieën op. Vergt weer extra stuurmans- en balans kunsten, maar dat heb je in principe zo onder de knie. Overigens mag het niet, zeg ik er maar even bij. Je kunt er een boete voor krijgen.

Maar het hoeft allemaal niet zo wild, je kunt ook een rustiger rijstijl gebruiken. Dat is zeker aan te raden als je pas in Thailand rijdt of nog nooit op een motor hebt gereden. Je netjes aan alle verkeersregels houden. Dan zal je merken dat je dit ook weer verbaasde en verontwaardigde blikken zal opleveren. Want bijna niemand doet dat hier. Hoe dan ook: je zult merken dat een scooter een fijn vervoersmiddel is, dat je het snelste van A naar B brengt.

Lees ook

%d bloggers liken dit: