Thailand: de kunst van het onderhandelen

onderhandelenOnderhandelen en afdingen voor een betere deal hoort allemaal bij het winkelen in Bangkok. Het prijskaartje geeft zelden de echte prijs die ze er voor moeten hebben. Hun motto en het jouwe is: je kunt het altijd proberen.

Niet iedereen is even goed in het bepalen van wat iets nu echt waard is en het feit dat het al goedkoop lijkt is geen maatstaf. Alle trucs worden toegepast door de verkopers dus let op als ze zeggen: “business gaat niet goed of het is niets in jouw valuta“ enz.


Hier zijn een paar tips om je niveau van onderhandelen op peil te brengen en hopelijk scoor je vanaf nu een eerlijke prijs voor dat coole T – shirt, geborduurde tas of souvenir.  Het gaat er ons niet om te voorkomen dat de winkeliers een juiste prijs krijgen, maar we willen een een prijs die redelijk is voor beide partijen. Plus, onderhandelen kan leuk zijn!

Maar vergeet niet onderhandelen is gebruikelijk op markten zoals Chatuchak en bij stalletjes langs de straat, het wordt niet gewaardeerd bij de 7 -Eleven of luxe winkelcentra.

onderhandelenDe kunst van het onderhandelen

1. Accepteer nooit de oorspronkelijke prijs of het eerste bod

Een beetje voor de hand liggend, maar belangrijk om te onthouden : de eerste prijs is meestal te hoog om nietsvermoedende toeristen betrappen. Deze prijs kan net iets meer dan wat de meeste mensen eerlijk zouden noemen. De algemene vuistregel in Bangkok is dat de werkelijke prijs ergens tussen de 25 en 50 procent lager ligt dan wat er eerst gevraagd wordt.

Voordat het onderhandelen begint, reken in je eigen valuta uit wat je als uiterste bereid bent te betalen en hou je daar aan.

Hou die hoeveelheid cash apart. Als laatste redmiddel laat je dat geld zien aan de winkelier. De aanblik van cash is vaak genoeg om ze te overtuigen.

2. Neem de tijd en kijk bij andere kraampjes

De leuke dingen vind je in Bangkok zelden maar op een plek, je hebt de mogelijkheid om de prijzen een beetje te vergelijken. Vraag eens aan mensen die net wat gekocht hebben wat ze betaald hebben en wat de originele prijs was.

onderhandelen3. Wees niet te happig

Ga niet meteen af of wat je hebben wilt, vraag meerdere prijzen van dingen die je helemaal niet wilt hebben. Vermoei de verkoper en wanneer hij denkt het: ‘ wordt toch niets’, vraag de prijs van je beoogde aankoop en begin het spel.

Onderhandelen betekent niet handelen op een grof of denigrerende manier. Maak geen negatieve opmerkingen over items die je kopen, het is onbeleefd en de verkoper zal minder genegen zijn je een ‘goede deal’ te bieden. Een glimlach en een grap brengen je verder in Thailand.

4. Weglopen

Loop weg van een kraampje wanneer de prijs je niet aanstaat, soms zal de verkoper je achter nakomen en je een betere prijs bieden. Het risico is dat hij dat niet doet. Wanneer je dan teruggaat, heb je terrein verloren.

5. Meer kopen, betere prijs

In veel van de winkelcentra waar ook inkopers komen, vooral die in de wijk Pratunam van Bangkok, worden de grootste kortingen gegeven aan degenen die bereid zijn om meerdere items te kopen. Bij het kopen van grotere aantallen zullen de prijzen automatisch dalen met ten minste 25 %. Maar dit mag je niet je enige strategie zijn. Begin met onderhandelen voor een product en dan stel meerdere aankopen voor, maar dan voor de absoluut beste prijs die je kunt krijgen.

Laatste tip: koop niet meer dan in je bagage past anders gaat je winst van het onderhandelen op aan een extra koffer en gewichtstoeslag op je ticket.

4 Comments - Write a Comment

 1. Een paar jaar geleden zag ik een mooie Seiko liggen bij een zelfstandige officiële dealer. Voor 41.800 Baht, toen 836 euro. In Nederland was ie 1150, zo vond ik uit op internet.
  Drie dagen achter elkaar gaan kijken en proberen er wat af te krijgen.
  Dag 1 37.000 Baht. Dag 2 34.000 Baht. Dag 3 32.000 Baht, 640 euro. Toen maar gekocht. Kijk, dat zet een beetje zoden aan de dijk!
  Op de marktjes met T-shirts en zo zie je steeds vaker vaste prijzen. Ik denk dat die Thai er zelf af en toe ook een beetje moe van worden.
  Leuk is het altijd om de portemonnee-verkoper in de bar bezig te zien. Die verkoopt prima portemonnees, die vijftig meter verder voor 350 baht geprijsd in een marktkraampje liggen.
  Hij vraagt 1500 en dan moet je de mensen zien hoe trots als een pauw ze zijn als ze de koop van hun leven hebben gedaan voor 700 baht…

  Reply
  1. PS: Ik ben tegenwoordig ook in het complot betrokken, als hij aan een potentiële klant ‘850’ op zijn rekenmachine laat zien, komt ie naar mij toe om dat te laten zien en dan moet ik bevestigen dat ik dat ook betaald heb.
   En dan zeg ik: ‘No no, you should be honest man. I paid 100 less…. and two beers!’
   Dan loopt ie terug en laat ie 800 zien aan de klant. Als die dan akkoord gaat vraagt ie er doodleuk nog 1 bier bij. De meesten zien de lol er wel van in.

   Reply
 2. Heel juist !!! MAAR , vergeet niet dat deze mensen ook werken om te eten en te leven.
  Vergelijk even hun woonst met de jouwe, vergelijk hun luxe met het jouwe !
  Vergelijk hun mogelijkheid om verre reizen te ondernemen met de jouwe !
  Vergelijk de winstmarges in Thailand met deze van Nederland/Belgie, ik kan het weten, ben mijn gans jaar handelaar geweest!
  Vergeet vooral niet dat je op vacantie komt om te genieten!
  Indien je genot echt zit in het uiterste afdingen, doe het dan!
  Zoniet, gun die mensen ook iets, en geniet bij het slapen gaan van het gevoel dat je iets goeds gedaan hebt.
  Voor de duidelijkheid,
  Zie het gedicht van ALICE NAHON
  T’is goed in t’eigen hert te kijken, nog even voor het slapen gaan.
  Hopelijk maak ik nu geen vijanden.
  Zonnige groetjes
  Diditje.

  Reply
  1. Diditje,
   in de handel is het belangrijk dat je een ander ook wat gunt. Doe je dat niet dan kom je de volgende keer jezelf tegen!

   Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.