fbpx
Thai zijn scheutig met suikerOntdek Thailand 

Thai zijn scheutig met suiker: pas goed op!

De Thai zijn scheutig met suiker, zo komt uit een onderzoek naar voren. Gemiddeld genomen nemen ze 26 theelepels suiker per dag tot zich, van het eten tot in de zoete dranken.

Als je wel eens in Thailand met vakantie bent geweest, dan herken je dit misschien wel. Je bestelt een heerlijke cha nom yen (koele Thaise ijsthee) of een ander verfrissend drankje in een koffieshop. Na de eerste slok door het rietje proef je het meteen: het drankje staat stijf van de suiker.

Restaurants en eetkraampjes: de Thai zijn scheutig met suiker

Ook in restaurants is de suikerpot een graag geziene gast op tafel. Net als bij de eetkraampjes op straat waar je noedelsoep kunt kopen. De Thai zijn scheutig met suiker, ook als ze koken. Ze gooien er eerst veel chilipepers in, om daarna de pittigheid te compenseren met suiker. Voor het geval je het niet wist: suiker blust namelijk als je mond in brand staat.

Uit onderzoek komt nu dus naar voren dat de gemiddelde Thai 26 theelepels suiker per dag (!) consumeert. Dat is ontzettend veel en een logische verklaring dat vooral Thaise kinderen steeds dikker worden. Dit is dus niet alleen te danken aan de populariteit van het fastfood, maar ook aan het eindeloos strooien met suiker.

‘Mai waan’

Vooral de zoete drankjes in de koffieshops zijn erg geliefd onder de Thai. Een heerlijke citroenijsthee? Daar gaan zo een paar scheppen suiker in! Datzelfde geldt voor de frappé’s van Starbucks, Coffee World, True Coffee en ga zo maar door. Reken er maar op dat er ook nog eens gecondenseerde melk ingaat, dus je kunt je lol op.

Als je dol bent op die drankjes, vertel de maker dan van tevoren dat je het niet zo zoet wilt. Bestel je bijvoorbeeld die lekkere cha nom yen, vertel er dan gelijk ‘mai waan’ bij. Dat betekent niet zoet. Of het echt helpt is een tweede, maar je hebt het in ieder geval geprobeerd…

Lees ook