fbpx
Eten en drinken Uitgelicht 

Eten waar de Thai eten in Thailand

Als je een keer wilt eten waar de Thai eten in Thailand, dan kun je twee dingen doen. Of je gaat naar een straatrestaurant. Of je gaat naar zo’n klein familierestaurantje die je veel ziet in het straatbeeld. Je eet er goed en goedkoop.

Eten is voor de Thai een belangrijk onderdeel van het leven. Vandaar dat je ook overal en altijd wel iets te snacken of knabbelen kunt krijgen.

Niet alleen in de Thaise hoofdstad, maar vaak ook op het platteland. In de toeristische gebieden heb je dan ook nog die diverse westerse restaurants en sushibars. Maar als je die je hele vakantie blijft bezoeken, dan betaal je jezelf uiteindelijk helemaal scheel. Dan wordt eten een van duurste posten van je vakantiebudget. Mijn advies: live dangerously en eet eens waar de Thai eten.

Thai eten in Thailand waar?

Ondanks dat de Thai eten belangrijk vinden, willen ze er niet te veel aan uitgeven. Klinkt bekend? Ja, Thai hebben veel overeenkomsten met Nederlanders. Daarom komen we er ook zo graag, denk ik. De goedkoopste plekken om te eten zijn de straatrestaurants en de kleine familierestaurants. Eten in een straatrestaurant is voor velen misschien net een stap te ver.

Je zit op het trottoir, vaak langs een drukke weg, en de tafels en stoelen zijn vaak niet echt schoon. De afwas wordt gedaan in koud water, en het eten wordt bereidt in een rijdend karretje dat ook niet uitblinkt van properheid. Ik eet er regelmatig en ben er nooit ziek van geworden, maar mijn maag is ondertussen wel wat gewend.

foto: huahommag/pixabay

Familie-restaurants

Een goed alternatief zijn de familie-restaurantjes. Het principe is hetzelfde als de straatrestaurantjes. Je zit op plastic stoelen en eet van een soort campingtafeltje. Soms heb je geluk en is er houten meubilair.

De mokken waar je uitdrinkt zijn van zink. Het verschil zit ‘m in twee dingen. Je zit binnen en hier is het vaak wel redelijk schoon. Tenminste, de vloer, de tafels en de het servies. De worden namelijk allemaal gereinigd met heet water en een sopje.

Je moet wel het plafond en de muren op de koop toenemen. Die zijn vaak in vervallen staat. Het eten wordt op de drempel van het restaurant gemaakt, op een open vuur. De Keuringsdienst van Waren  zou in Nederland een dergelijk restaurant meteen sluiten. Wat eigenlijk zonde is, want het eten is er authentiek Thais en heerlijk. Bovendien spotgoedkoop. Voor een etentje met zijn twee, met frisdrank, ben je nog geen 200 baht kwijt (ongeveer 4,50 euro). Ik heb regelmatig vrienden meegenomen naar dit soort restaurants en nog nooit is iemand ziek geworden.

Korte video

Hier onder kun je een korte video bekijken die ik heb opgenomen tijdens een van mijn diner’s in een familierestaurantje:

Lees ook