fbpx
Thai en de KaraokebarMuziek Rest van Thailand 

Thai en de Karaokebar: goedkope lol

Thai en de KaraokebarDe Thaise bevolking staat erom bekend dat ze moeite hebben hun emotie te tonen en zichzelf te laten gaan. Nou dat verandert zo snel als ze een karaokebar binnenstappen.

Ik schets even het beeld: Twee Nederlanders in een karaokebar in het vissersdorpje Klaeng in de provincie Rayong, schuchter rondkijkend naar wild dansende en hossende Thai. De een is uitgever van een internationaal reismagazine en is al een hele tijd weg uit zijn vaderland. De andere (ik) journalist die in Thailand nog steeds van de ene in de andere verbazing valt. Deze avond is daar zo’n voorbeeld van.

Rustig begin

Het is een klamme zaterdag. Beide heren zijn wezen sporten, de uitgever op de fiets. De ander heeft hardgelopen op het strand. Geen van beiden heeft het normale aantal kilometers gehaald. Rond 10.00 uur in de ochtend wees het kwik al 38 graden aan. Veel te heet om te sporten. In de avond zijn de heren nog steeds dorstig. Komt goed uit, want ze hadden samen met hun vrouwen en vrienden een avondje uit gepland

De karaokebar ligt verscholen in een zijstraatje. Je moet weten waar die zit, anders rijd je er zo voorbij. Elke zaterdagavond komt iedereen uit het vissersdorpje en aangrenzende dorpen hierheen. Maar om negen uur is het nog rustig. De donkerbruine houten tafels zijn nog leeg. Wij zijn de eersten.

Langzaam loopt het vol

We bestellen whisky, soda, ijs en Khap Khem (gerechten voor bij de drank). Drinken zonder te eten, dat kan volgens veel Thai niet. De DJ draait –uiteraard- Luuk Thung muziek en na een half uurtje dient de eerste zanger zich aan. De zaak is dan nog niet voor een kwart gevuld. De man van naar schatting rond de 40 zingt prettig en vooral sfeer verhogend. Langzaam komen er steeds meer mensen binnen. Vooral jeugd.

De karaokebar heeft twee ingangen. De ene ingang kom je binnen via bruggetjes. En via de andere moet je een trap op. Het geeft je het gevoel dat je in een soort boomhut zit. Dat wordt versterkt door de zwakverlichte ruimte, die de hut iets samenzweerderigs geeft. Een van de dames uit ons gezelschap wordt iets te snel dronken en is de rest van de avond druk met wulps tegen een houten paal te dansen.

Thai en de KaraokebarEen verdwaalde Noor staat op het podium met een bevriende Thai “Dancing Queen” van Abba te bleren. Zingen kan ik dit niet noemen. Ondanks dat de tekst die ze moeten zingen op een scherm staat, staan ze maar wat te wauwelen. Met lange uithalen als Dancing Queen moet worden gezongen. De Noor maakt zich later nog onsterfelijk door bij onze Thaise dame die nog steeds wulps een houten paal staat te versieren, bij haar kruis net te doen of hij een biertje tapt. Met uitgestreken gezicht loopt hij na het tappen weer door. We komen niet meer bij.

Waar zijn de Kathoey’s?

Ondertussen is het binnen bijna overvol en barst buiten een droge onweersbui in alle hevigheid los. De bliksem slaat een paar keer gevaarlijk dichtbij in, twee keer vliegt de elektriciteit eruit. Het kan de pret van de Thai niet bederven. In volle overgaven staan ze te dansen. De een nog wilder en gekker als de ander. Ze vinden het vooral leuk om seksuele bewegingen te maken tijdens het dansen. De uitgever en ik doen een tijdje schuchter mee, maar aan deze gekheid kunnen we niet tippen. We gaan buiten een luchtje scheppen.

Hij vertelt me dat er normaal tegen middernacht enkele kathoeys komen die de zaak helemaal op zijn kop zetten. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat het nog gekker wordt. Maar ze komen niet. Misschien zijn ze bang voor het onweer. Misschien is er een andere reden. Dan klapt de stroom er voor de derde keer uit. En wat de amateurelektriciens ook proberen, het blijft pikkedonker. Na een minuutje of vijf krijgt de barbezoekers het door en druipen ze af naar huis. Of naar een andere bar.

Thai en de Karaokebar, geweldig!

Het is ook al tegen tweeën, een mooie tijd om er een punt achter te zetten. We groeten bij het weggaan de eigenaar van de bar, die veel weg heeft van een Duitse pornoster uit de jaren 80. Met volle snor en al. Met het licht van onze mobieltjes zoeken we onze weg in het duister, oppassend dat we niet opbotsen tegen dronken Thai. En samen worden gevloerd. Dat zou een sneu einde zijn van een erg leuke avond.

Lees ook

%d bloggers liken dit: