fbpx
Praktische informatie Uitgelicht 

Ter voorbereiding op vakantie naar Thailand

Boekenkast2Wat lees je voordat je het vliegtuig pakt naar Bangkok? Wat is de moeite waard? Ik dook mijn boekenkast in en diepte er een eigen selectie uit. Ter voorbereiding op vakantie naar Thailand.

Sterk aan te raden zijn de boeken van Sjon Hauser. Een in de tachtiger jaren naar Chiang Mai geëmigreerde journalist die meerdere reisboeken op zijn naam heeft staan. Wat mij betreft verplichte reisliteratuur want prikkelend en relativerend.

Zijn eerste boek kwam uit in 1990: Thailand, zacht als zijde buigzaam als bamboe. Daarna kwam, De strepen van de tijger. Modern Thailand (1996.) Zijn laatste twee boeken zijn Op bezoek …in Thailand (2007) en Mekong, Van de Gouden Driehoek naar Vietnam (2008) verhaalt over zijn reis langs deze Moeder der Rivieren en geeft een waarheidsgetrouw beeld van het Noorden van Thailand.Groene Boeddha

Nog steeds in de bibliotheek te krijgen of te reserveren zijn de reisboeken van Hans Werner. Een Duitse schrijver die BoeddhaWatPho1zijn hart verpande aan Thailand en zich er settelde. Twee boeken van hem zijn wat mij betreft ‘mustreaders’. Namelijk: Onder in Azië en De Kleine Groene Boeddha. Daarnaast heeft hij in 2001 de roman Oost West,Thais Best geschreven over het thema Westerse man en Thaise vrouw. Net als de boeken van Hauser al weer een tijdje op de markt, maar nog steeds actueel qua beschrijvingen van het land, de cultuur en de mensen die er wonen.

Voor de meer algemene reisinformatie raad ik de Capitool Reisgidsen aan, de Landenreeks Thailand en het boekje Te Gast in Thailand (2011.)

Is Bangkok de springplank naar de rest van Azië en wil je je daar in algemene zin op voorbereiden dan is het Survival Handboek voor de Wereldreiziger van Frans Timmerhuis (laatste druk 2015) een goede handleiding, rijk aan informatie en tips met eigen ervaringen van deze globetrotter die je als wereldreiziger van pas kan komen.

Reisbijbel

Maar, en daar blijf ik bij, De Lonely Planet Gids Thailand blijft voor mij toch dé reisbijbel van de backpacker en budgetreiziger. Waar echt alles instaat wat je moet weten over wat dan ook over reizen door Thailand. Het was mijn trouwe metgezel toen ik in 1998 voor de eerste keer met mijn rugzak door het land trok. En het zal altijd als een icoon in mijn boekenkast blijven pronken.

Natuurlijk zijn er massa’s boeken over Thailand te vinden. De bieb, de boekenwinkel, de rommelmarkt en online. Dit was namelijk slechts een greep van de plank. Voor wie op reis gaat. Mijn advies. Bereid je goed voor, dat is het halve werk.

Lees ook

%d bloggers liken dit: