fbpx
Temple of the Golden HorseOntdek Thailand Rest van Thailand 

Temple of the Golden Horse, bijzondere tempel

Elke morgen rijdt er een konvooi van oranje in Noord-Thailand de bergen af. Het zijn boeddhistische monniken in de beruchte Gouden Driehoek vanuit hun tempel giften bij de bevolking opgaan halen.

Het gaat niet zomaar om een stel monniken. Het zijn ingezeten van de Temple of the Golden Horse, die op een speciale manier vecht tegen de slachtoffers van drugsverslavingen. Met paardrijden, Muay Thai en natuurlijk meditatie.

Ineen bijzonder gebied ten noorden van de stad Chiang Rai, want de Gouden Driehoek staat bekend als grote leverancier van drugs. Vroeger opium en heroïne, nu pillen als ya-ba. Een speedy drugs, die zoals het woord al zegt (ya=pil, ba=gek) nogal voor vervelende neveneffecten zorgt.

Verslaving

“Ik had geen eten, want mijn vader was drugsverslaafd en had dus geen werk” zo vertelt Ponsakorn Mayer. Hij is nu in training om een boeddhistische monnik te worden. Elke dag maakt hij met zijn paard en andere trainees en monniken de rit naar de dorpen.

Net als veel jongeren in deze regio Tawan, want zo luidt zijn bijnaam, nauwelijks een kans in een door drugs geteisterde omgeving. Nu zijn zijn dagen gevuld met meditatie, paardrijden en Muay Thai.

Monniken

Temple of the Golden HorseDe monniken zijn een soort sociale werkers geworden in deze geïsoleerde regio, vergeten door de overheid. Die er dan ook nauwelijks enige kantoren heeft. Maar ze hebben een Muay Thai kampioen in hun midden en heel veel paarden. Paardrijden is goed voor de kinderen want is sport die ze vaak erg leuk vinden. Zo krijgen ze toch veel beweging.

Vooral gezinnen uit de middenklassen doe een beroep op deze tempel en brengen er hun zoon onder. Vaak zijn ze al ondervoed wanneer ze bij tempel aankomen. Sommige zijn zelfs wezen, verlaten door hun drugsverslaafde ouders. Maar Pra Sutipong, de baas van deze tempel, is boeddhist in hart en nieren.

Temple of the Golden Horse video

“Ik begrijp het wel. De mensen die leven in de bergen hebben een zwaar leven. Ze lossen ze dat op met drugs. En dan wordt het moeilijk om je kinderen om te voeden”.

Voor jongens is de tempel dan een geweldige uitkomst.  “Zonder deze tempel ik had nooit ontdekt hoe mooi het leven kan zijn” stelt de jongeman Tawan (19).

Je kunt de vorderingen van de Temple of the Golden Horse volgen via hun Facebookpagina en de website. 

 

Lees ook