fbpx
tempel bezoeken in thailandCultuur Ontdek Thailand 

Een tempel bezoeken in Thailand: hoe jezelf te gedragen?

Regelmatig duiken er in het nieuws berichten op van toeristen die een tempel bezoeken in Thailand en er niet bepaald een sterke indruk op achterlaten.

Toegegeven: de Thaise cultuur staat haaks op die van ons. Wat voor hen heel normaal is, dat is voor ons heel vreemd. En andersom.

Ga je voor het eerst een tempel bezoeken in Thailand? Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom bij deze een aantal do’s en don’ts! Weet je er zelf nog meer? Vul deze dan aan in het opmerkingenveld hieronder.

Dresscode

Misschien wel het allerbelangrijkst voor je eerste tempelbezoek in Thailand. Zorg voor gepaste kleding. Dat houdt in: bedek je knieën en schouders met een T-shirt of sjaal. Bij veel door toeristen bezochte tempels kun je gepaste kleding lenen als je die zelf niet bij je hebt.

Let er verder op dat je op bepaalde plekken je schoenen/slippers dient uit te doen. Zie je ergens veel schoenen of slippers staan, dan is het overduidelijk dat je deze plek alleen op blote voeten of met sokken aan mag betreden.

Kies een goed moment

In Thailand kan het rond het middaguur erg warm zijn. Ook in de tempelcomplexen kan de temperatuur dan oplopen tot hoge waarden. Een tempel bezoeken in Thailand kun je het beste in de ochtend of namiddag doen. Dan is het in ieder geval niet zo heet.

Boeddha

De Boeddhabeelden zijn belangrijke heiligdommen. Je dient er dus met respect mee om te gaan. Raak de Boeddha in principe niet aan en wijs er niet heen met je vingers of voeten. Ga je zitten in een tempel? Wijs dan niet met je voeten richting Boeddha.

Wil je een foto van dichtbij maken? Prima, maar doe dat zittend op je knieën. Neem vervolgens kruipend op je knieën een paar ‘stappen’ afstand van het beeld en draai niet de rug toe. Zelf met een Boeddhabeeld op de foto? Prima, zolang je het maar niet aanraakt en geen gekke poses aanneemt.

Monniken

Een tempel bezoeken in Thailand gaat altijd gepaard met het zien van monniken. Deze worden erg gerespecteerd door de Thai. Wat je er ook van vindt, wees beleefd als je een monnik ontmoet. Wil de monnik een praatje met je maken? Prima, maar respecteer ze.

Vrouwen mogen monniken niet aanraken – en andersom. Let hier dus goed op als vrouw zijnde en geef hem geen hand of raak hem niet aan als bedankje voor een leuk gesprek.

#monk #thaimonk #thailand #buddhism #chiangmai

Een bericht gedeeld door Kiki Morula (@morulad) op

Pas je aan

In tempels heerst altijd een serene rust. Zet je telefoon op stil en praat zachtjes. Doe je zonnebril af en zet je pet af. En… Als je de tempel betreedt, dan ligt er een houten plankje in de doorgang. Het is de bedoeling dat je er overheen stapt in plaats van erop, zoals je wel gewend bent in westerse landen.

Dit is een aantal tips waar je goed mee uit de voeten kunt als je een tempel bezoekt in Thailand. Het belangrijkste is: geniet van al het moois dat je aantreft!

Lees ook