fbpx
Achtergrond Uitgelicht 

Waarom is de swastika in Thailand normaal?

Thailand ligt ruim 9000 kilometer van Europa af en heeft een totaal andere cultuur. Dan loop je wel eens tegen gevoeligheden aan. Zo kun je de swastika in Thailand zomaar op straat tegen komen.

Met ons verleden rond de Tweede Wereldoorlog willen we nogal eens verbaasd en zelfs boos reageren als we de swastika in Thailand tegenkomen. Het hakenkruis is voor ons namelijk verbonden met het kwaad. Het was het logo van nazi-Duitsland.

Twee redenen

Er zijn twee redenen waarom je wel eens swastika in Thailand tegenkomt. Vooral op t-shirts willen ze nog wel eens staan. Maar ook schoolfeesten hebben soms als thema ‘nazi-Duitsland’. Er is zelfs een tijdlang een modetrend in Thailand geweest die ‘nazi-chique‘ heette. En dan heb je nog de poppen die de nazi-groet brengen. De eerste is de belangrijkste. Onwetendheid.

swastika in Thailand
© Richard Barrow

De Thai hebben geen benul van ons verleden. Dat leren ze niet op school, want de leerstof daar gaat alleen over de eigen geschiedenis. Vaak weten ze niet wie Hitler was (ze kennen de naam wel) of wat die op zijn geweten heeft. A

ls je ze het vertelt, dan schrikken ze zich dood. Ze vinden de uniformen mooi, want Thailand is een sterk hiërarchische samenleving. En dat hakenkruis komt ze bekend voor.

Gejat

Hitler heeft het hakenkruis namelijk gejat van de Hindoes. Het is het heiligste symbool van het Hindoeïsme. En het Thais boeddhisme heeft vele raakvlakken met het Hindoeïstisch geloof. Dat is dus de tweede reden dat een swastika in Thailand tegen kunt komen.

Mocht je er een zien, besef dan dat het je eigen gevoeligheid is waarom je verontwaardiging voelt. Het heeft niets met de Thai te maken. Boos of verontwaardigd respect eisen heeft geen zin. Het kost je bakken met energie en levert je alleen een paar verloren uren van een mooie vakantie op.

Wil je meer over de do and don’ts in Thailand lezen, klik dan hier.

Lees ook