Surfen op Phuket

Phuket is het hele jaar door een geweldige vakantiebestemming die voor elk wat wils te bieden heeft en vooral lokt met haar prachtige natuur, volop amusement en een heerlijk klimaat. 

Het grootste eiland van Thailand is allang geen geheim meer, maar wat niet iedereen weet is dat je op Phuket in het laagseizoen prima kunt golfsurfen.


Het surfen is een perfecte activiteit van mei tot oktober, als de zee aan de westkust wat ruiger is en de stranden soms voor zwemmers gesloten blijven. Zonder zwemmers heb je alle ruimte om je in de golven uit te leven en dat is vooral voor beginnende surfers ideaal. Phuket is natuurlijk niet Hawaii, Biarritz of Sydney; toch kun je veel plezier beleven aan de volgende vijf surfstranden.

Kalim beach

Ten noorden van Patong beach ligt Kalim beach. De beste plek om te surfen is het centrale deel van het strand. De golven zijn het best bij opkomend tij of vloed en kunnen onder de juiste weersomstandigheden tot 3 meter hoog worden. Surf niet te lang door in de richting van het strand. De kust is met rotsen bezaaid en er gaat een ondiep stuk koraal onder het water schuil.

Kamala beach

Het strand van Kamala kun je verdelen in drie secties. Het zuidelijke deel loopt van de tempel tot het dorp en biedt een milde golf voor beginners waarop bij een golfhoogte vanaf één meter gesurfd kan worden. Het centrale deel begint bij de eerste ´guesthouses´ en eindigt bij Phuket FantaSea.

Hier stuwen zandbanken het water op tot een mogelijke golfhoogte van drie meter. Prima omstandigheden voor gevorderden. De noordsectie van het Kamala beach is de beste en moeilijkste spot. Hier vormt een klein rif een verraderlijke ´point break´ voor echte pro’s. In de namiddag is het goed toeven aan het strand als de kraampjes met lekkere snacks open gaan. Van surfen krijg je immers behoorlijk honger!

Kata beach

Kata beach is het surf mekka van Phuket. Het zuidelijk deel van het strand is dé plek voor een geweldige surfervaring. De golven zijn op Kata niet hoger dan twee meter en geschikt voor beginners en gevorderden. Als de golven goed zijn kan het hier dan ook druk worden. Zoek de surfshops op, want je kunt hier niet alleen materiaal huren, de beste golven breken direct ter hoogte van de winkeltjes.

Sommige surfshops hebben ook een fotograaf op het strand. Je kunt jezelf zo tijdens het surfen laten fotograferen. Beelden van je surfavontuur zijn natuurlijk een bijzonder aandenken voor thuis aan de muur. Bij posterXXL kun je de foto´s eenvoudig laten afdrukken op ieder gewenst formaat.

Surfen op PhuketNai Harn beach

Nai Harn beach ligt tussen Promthep cape, de zuidelijke punt van het eiland, en Ao Sane, een geweldige plek voor snorkelaars. Aan de zuidkant is hier een ´beachbreak´ tegenover een kleine lagune, waar je ook

bij kleine golven een lange ´ride´ kunt maken. De noordzijde biedt een rotsachtige ´beach´ en een ´point break´ op het koraalrif, die vooral bij grotere golven goed zijn om te surfen. Nai Harn is bij alle getijden een goede, niet al te moeilijke optie voor gevorderde surfers.

Surin beach

Surin beach is de surfspot bij uitstek voor gevorderden, met de zwaarste golven van Phuket. De stroming is hier soms verraderlijk. In het midden van het strand is een rotsformatie die alleen bij eb zichtbaar is. Aan de noordkant creëert de rots een zandbank die een snelle, korte golf veroorzaakt. Je kunt hier het best bij opkomend tij het water in gaan. De golven kunnen hier een hoogte van twee meter bereiken.

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.