fbpx
Eten en drinken Uitgelicht 

Sprinkhaan: de Thai eet het

In Thailand eten ze aardig wat. Niet alleen hoeveelheden, maar ook het aantal producten. Ook sprinkhaan staat op het menu. De laatste tijd wordt er veel bericht over andere voedselbronnen als de traditionele vis, vlees en groenten. Door fraude met vlees en gebruik van chemicaliën worden vlees, vis en groente gewantrouwd.

Niet verbazingwekkend is het dan, de opkomst van restaurants die hun producten elders zoeken. Waar deze restaurants in San Francisco, New York en Nice de voorpagina halen met deze voor de VS en Europa nieuwigheid, zijn de mobiele restaurants, aan de rand van de weg bij uitgaansgelegenheden, eerder een onopvallende bijkomstigheid.

Hoe later de avond, hoe vreemder de producten

Die mobiele restaurantjes, kraampjes hebben gerechten die al meer dan 100 jaar gegeten en gewaardeerd worden in Thailand, zeker in het noorden en noordoosten van het land. Thailand is niet het enige land in Azië dat gebruik maakt van insecten om te eten.

Insecten daar hebben we het over, die beesten die je het liefste doodgetrapt of verdrijft met een spuitbus.  Al in meer dan 110 landen in Azië, Afrika, Europa en Zuid Amerika staan de kruipers op het dagelijkse menu. Wellicht hebt u er al meer van gegeten dan dat u weet.

Sprinkhaan, vers is beter

De insecten waaronder de sprinkhaan worden niet ‘gestroopt’ maar industrieel en hygiënisch bewerkt en verwerkt.

Je eet bijvoorbeeld geen rauwe insecten maar altijd gekookte of gestoomde insecten die eerst zijn schoongemaakt en eventueel ontdaan zijn van de niet gewenste delen.  Gezien de groeiende behoefte aan insecten is het ook een richting geworden die je kunt studeren aan de Khon Kaen Universiteit. Zo wordt de oogst van eetbare insecten gestuurd en begeleid. De vleesvervangers in de Nederlandse supermarkten zijn natuurlijk ook producten van een zoektocht naar iets anders. Of het nu Tofu is met soja als basis of in de nabije toekomst insecten. Het zal altijd verantwoord moeten zijn geproduceerd en geschikt zijn voor consumptie.

De toekomst kruipt dichterbij

Wat bijzonder is aan de Thaise eetcultuur van insecten is dat deze cultuur bewust is bewaard , doorgegeven en ontwikkeld tot een culinair erfgoed in combinatie met moderne gastronomie. Oude kennis  en wijsheid gecombineerd met up tot date productie methode en marketing levert een nieuwe ervaring voor vele op.

Met de wetenschap dat het geen zooitje is, is het nu misschien wat aantrekkelijker om ’s avonds een de stap te zetten van een kip- naar een sprinkhaan sateetje. Wanneer de eerste stap gezet is, volgt wellicht een heel nieuw culinair avontuur in New York, Nice of op Sukhumvit Soi 5 Bangkok bij Pla met haar kraampje met sprinkhanen, kevers en mieren.

Met dank aan de Bangkok Post


Lees ook

%d bloggers liken dit: