fbpx
songkran in bangkokBangkok Uitgelicht 

Songkran in Bangkok: tips en waar je moet zijn

Over Songkran is de laatste week al veel geschreven. Logisch: je kunt er nu eenmaal niet omheen. Of je er nu van houdt of niet, het is bijna Thais Nieuwjaar! Wij geven je tips over het vieren van Songkran in Bangkok en waar je moet zijn om het spektakel mee te maken.

Voor veel Bangkokians betekenen deze dagen een lange vakantie. Zij zijn de drukte beu en hebben geen zin in immense watergevechten tussen jongeren en toeristen die zich weer even een klein kind voelen en elkaar met supersoakers aanvallen.

De Bangkokians vluchten massaal de stad uit op zoek naar rust. En geef ze eens ongelijk. Want hoe leuk Songkran in Bangkok ook is, het brengt altijd problemen met zich mee.

Dry area

Tijdens deze dagen vallen er meer verkeersslachtoffers dan in de rest van het jaar. Om dit aantal de kop in te drukken, hebben de Thaise autoriteiten een aantal populaire gebieden in Bangkok verklaard tot een ‘dry area’.
songkran in bangkok

Oftewel: een alcoholvrije zone. Het gaat hier om de gebieden in en rond Rama 9, Silom Road en Khao San Road (de backpackerstraat van Bangkok) met het idee om het aantal ongelukken waarbij alcohol in het spel is terug te dringen.

Om Songkran in Bangkok op een leuke en veilige manier te vieren, geven wij je een aantal tips. Als je jezelf hier aan houdt, dan weet je zeker dat je jouw Thaise nieuwjaar op een geslaagde manier begint.

 • Draag altijd een waterdichte tas (met je waardevolle spullen daarin) bij je als je met Thais Nieuwjaar over straat gaat. Je valt altijd ten prooi aan een de vele watergevechten buiten. Deze zakjes kun je werkelijk op elke hoek van de straat kopen voor 20 baht.

  songkran in bangkok
  Berg waardevolle spullen op in een waterdicht tasje
 • Hou je waardevolle spullen goed in de gaten.
 • Maak gebruik van het openbaar vervoer aangezien de auto’s (en dus ook taxi’s) muurvast staan in de stad.
 • Gebruik geen ijswater, vervuild water of heet water tijdens de watergevechten.
 • Gooi niet met water naar monniken, baby’s of oudere mensen. Dit is echt not done!
 • Gooi ook niet met water naar motorbestuurders. Dit levert levensgevaarlijke situaties op.
 • Voor ons heel normaal, maar voor de Thai meestal minder logisch. Stap niet achter het stuur met drank op.Dan de plekken waar je moet zijn in Bangkok. Wij sommen ze voor je op.

Silom Road

Silom Road is absoluut de place to be tijdens Songkran in Bangkok. De totale lengte van deze straat is vijf kilometre lang. Hier vind je een kolkende mensenmassa van vooral Thaise jongeren die massale watergevechten met elkaar houden. Als je lef hebt, betreed je de arena der watergevechten.

Heb je daar geen zin in? Dan kun je alles goed bekijken vanaf de BTS Skywalk. Wees gewaarschuwd: je staat weliswaar hoog, maar dat betekent niet dat je het ook droog houdt. Op de kruispunten staan brandweerwagens die af en toe een flinke waterstraal de menige in spuiten. Daardoor ben je een hele makkelijke prooi…

Khao San Road

Deze beroemde straat verandert tijdens Songkran in Bangkok in één ordinair watergevecht tussen Thai en backpackers. De straat is aan beide kanten door de politie afgesloten met controleposten, waar bij aankomst gezocht wordt naar flessen, blikken en het witte poeder wat vreselijk in je ogen prikt als dat op je gezicht wordt gesmeerd.

Dit jaar gaat de hermandad zelfs nog verder: voor heel Khao San Road geldt namelijk een alcoholverbod. Bummer of niet, je kunt je er maar beter wel aan houden…

Lees ook