‘Somtam moet je geproefd hebben’

Dat zeggen niet wij, maar de Lonely Planet. Zij zeggen dat dat somtam een van de gerechten is die moet hebben uitgeprobeerd. 

Wij zijn al dol op Thais eten. En de schrijvers op dit blog wijken ook niet terug voor pittige gerechten. We zijn er dol op, al eten we ze met een handdoek bij de hand.


Wij zijn niet de enige. Enigszins verrassend noemt de Lonely Planet somtam een van de vijf gerechten die je ooit geproefd moet hebben. De Thaise pittige papaya-salade staat op de vijfde plek in een lijst van wereldgerechten.

Somtam in Bangkok

Overigens dan wel de somtam zoals die in Bangkok wordt geserveerd. De versie van het Thaise platteland is de samenstellers van de lijst toch iets té pittig.

Het gerecht is overal op elke straathoek in Thailand te krijgen, maar uiteraard verschilt de kwaliteit en de smaaksensatie nogal. Eet bij verschillende eetkraampjes en ontdek welke jij het lekkerst vindt.

Deze lijst (Ultimate Eatlist) is samengesteld door foodies, bloggers en reizigers. De complete lijst vind je hier.

somtam

Recept

Op de lijst staan onder meer de Pintxos uit San Sebastián, Curry laksa in Kuala Lumpur, Shusi uit Tokio, Dim Sum uit Hongkong en Smørrebrød uit Kopenhagen.

Wil je niet wachten of helemaal reizen naar Thailand om de somtam te proeven. Hier vind je een recept van dit overheerlijke en authentieke Thaise gerecht. En mocht je huiverig zijn om pittig te eten. Wist je dat pittig eten juist heel gezond is. Lees hier er meer over.

2 Comments - Write a Comment

 1. De lekkerste en pittigste eet je in de Isaan streek. Wat in Bangkok en in toeristische gebieden wordt geserveerd is maar een slap aftreksel van de echte salade.

  Reply
  1. Ligt eraan waar je de som tam in Bangkok eet. Er zijn tentjes waar het net zo pittig is als in de Isaan. Maar in de regel is het in Isaan natuurlijk beter.

   Ik vind zelf de ตำไทย (som tam Thai) het lekkerste. Dan zit er geen plaa raa (stinkvis) of puu (krab) in.

   Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.