fbpx
som tamEten en drinken Uitgelicht 

Som tam, voor Thai het medicijn voor alles

Som tam, de populaire pittige papaja salade, veel Thai zijn er aan verslaafd. Ze gebruiken het als medicijn en ontnuchteringmiddel.

Voor de mensen die het nog niet kennen: Somtam is een pittige tot zeer pittige papaja-salade, dat is afhankelijk van wie hem maakt.

De salade bestaat behalve uit onrijpe papaja, uit pinda’s, tomaat, gedroogde garnalen en hete chilipepers.

De ingrediënten voor de dressing zijn knoflook, kapie (Thaise trassi), palmsuiker, vissaus en limoensap. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de Isaan, het platteland van Thailand.

Je hebt vele varianten onder andere Som tam Puma (krab) som tam plaa raa (een soort ansjovis-saus) en som tam Kai Khem (gepekeld ei). Het wordt vaak in combinatie gegeten met kleefrijst en gegrilde kip (kai yang). Het kan ook worden vermengd met rijstvermicelli (som tam raad kanom chien).

De Thai vinden de zeer pittige variant vaak het lekkerst. Met heel veel vermalen chilipepers. Soms wel 20 tot 40 stuks.  Als ze dat dan eten doen ze dat met hun mond open, waar ze tijdens het kauwen steeds lucht naar binnen blazen. Het klinkt of ze een perswee aan het wegpuffen zijn. Ook tussen de twee happen door blijven ze doorpuffen.

Som tam het medisch wondermiddel

Hebben ze hoofdpijn? Dan wordt komt de vijzel en stamper tevoorschijn waar traditioneel som tam in gemengd wordt. Ik heb het eens geprobeerd, en inderdaad ik zweette de hoofdpijn er zo uit. Zijn ze chagrijnig, somtam is het wondermedicijn.

Vooral in de winter wordt in huize Sarbach-Saiphin veel som tam klaargemaakt en gegeten. En ik moet zeggen, ik ben zelden zo weinig verkouden geweest als de laatste winters.

Ik denk dat veel bacillen sneuvelen of zich uit de voeten maken. Maar het wordt ook gebruikt als ontnuchteringsmiddel. Een keer had mijn vrouw en andere vriendinnen in Thailand iets teveel gesnoept van de whisky-soda. En kwam aan het eind van de avond de vijzel tevoorschijn.

Tegen de kater

Ze hadden net het laatste stukje kip verorberd, dus ik vond dat nogal vreemd. “Hiew mai” (honger) vroeg ik. “Mai. Mau” (nee, dronken) klonk het in koor. Maar liefst 30 chilipepers werden met de onrijpe papaja vermengd. Luttele minuten later zaten er vijf puffende vrouwen tegen over me.

Weer 10 minuten later keken ze erg helder uit hun ogen en was hun pas ook stevig en recht. Zelfs alcohol gaat op de loop voor dit gerecht. Dus voortaan geen zwarte koffie meer in de kroeg, maar somtam. Het is even doorzetten, zo als zo vaak met paardenmiddelen, maar dan ben je ook weer helder.

Hoe maak je som tam? Hier is een recept of kijk die video hieronder:

Lees ook

%d bloggers liken dit: