fbpx
smog in Noord-ThailandNieuws Uitgelicht Weer in Thailand 

Extreme smog in noord-Thailand

Al een tijdje gaat Thailand gebukt onder een dikke deken van rook. De afgelopen is de smog in noord-Thailand nog erger geworden.

De situatie is zelfs zo extreem dat de parel van het noorden niet langer meer fonkelt en blinkt. Chiang Mai prijkt al drie dagen bovenaan de lijst van de steden met meest vervuilde lucht ter wereld.

In Mae Hong Son werd besloten om alle ochtendvluchten naar Chiang Mai te schappen

Oorzaak is de jaarlijkse traditie van boeren om massaal tijdens de zomerperiode hun landbouw grond af te branden. Dat zou, volgens de geschiedenis, de grond weer vruchtbaar maken. Ondertussen is bekend dat bemesten beter werkt, maar die verandering is nog niet doorgedrongen tot grote delen van Zuidoost-Azië.

Het ironische aan de situatie is, dat Thailand zelf niet zoveel kan doen aan de smog. Er zijn nog steeds boeren die hun land afbranden, maar dat zijn er een stuk minder dan vijf jaar geleden.

Smog in noord-Thailand

Het probleem zit bij de boeren in de boerlanden. In Myanmar werden ruim 6000 branden geteld. En in Laos de helft daarvan. Die in totaal 10.000 vuurhaarden zorgen voor de smog.

Blijft wel dat Thailand bar weinig doet aan het oplossen van de situatie. Het wacht op regen of een forse wind die de rook verdrijft. Ondertussen zitten bewoners en toeristen flink in de rook.

Foto’s

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Leo Schuur. Hij woont en werkt in Chiang Rai.

Lees ook

%d bloggers liken dit: