fbpx
Praktische informatie Uitgelicht 

Slapen in een vliegtuig

Je ogen vallen dicht bij het zachte gezoem van het vliegtuig en door het gedempte licht. Heel even denk je dat het lukt. Slapen in een vliegtuig.

Je dut heel even in en dan schrik je weer op als je hoofd naar voren duikt. Weliswaar staat je rugleuning naar achteren, de juiste houding vinden is en blijft een tantaluskwelling. Je blijft draaien en proberen. Hoe moet dat nu? Hier wat tips.

Om te beginnen is een goede stoel kiezen een begin. Bij voorkeur tegen het raam. Nadeel is dat je langs de buren moet als je naar het toilet gaat maar van de andere kant word je niet door hen gestoord. Ik zelf zit het liefst aan het pad, (the aisle) omdat ik dan meer ruimte ervaar.

Oordopjes

Geluiddempende oordopjes stellen je niet bloot aan het zacht dreunende geluid van het vliegtuig. Contactlenzen kun je beter uitdoen. Dat voelt prettiger aan. De droge lucht is vaak de oorzaak dat je ogen gaan irriteren na verloop van tijd als je lenzen er nog inzitten.

Slaapmasker

De temperatuur in het vliegtuig wil nog weleens iets variëren. Te warm of te koud. Natuurlijk zijn er dekens. Maar evaaireconomyclasskleed je wat ruim. Dus geen strakke jeans. Ik raad aan om je in laagjes te kleden, zodat je je kunt aanpassen aan de temperatuur.

Je slaapt beter in een donkere ruimte. Dat is niet altijd het geval in de cabine. Neem daarom een slaapmasker mee om je af te sluiten van het storende licht.

Nog meer slapen in het vliegtuig

Reiskussens zijn een grote hulp bij slapen in een stoel. Die zijn er in veel maten en dito prijzen. Het kan de slaap bevorderen, vooral als je een goede aanschaft en het voorkomt dat je door gebrek aan ondersteuning met een stijve nek wakker wordt.

Reiskussens zijn te vinden bij de ANWB en gespecialiseerde zaken als BEVER-sport. Ook is er een revolutionaire uitvinding las ik een tijdje geleden. Maar die is nog niet op de markt. Verder kan goede muziek afluisteren op je Smartphone je helpen bij het afsluiten van storend geluid en je helpen te ontspannen.

slapeninvliegtuig2Slapen

Een tip die ik ergens las was van iemand die zijn volle handbagagetas op het tafeltje voor hem neerlegde, het vliegtuigkussentje erop legde, en slapen maar.

Ik vraag mij echter af hoe dat dan moet als de persoon voor je zijn stoel naar achteren schuift. Maar het is het proberen waard.

Honger

Een knorrende maag kan je slaap en ook je humeur flink verstoren. Neem daarom snacks mee. Bijvoorbeeld koekjes, choconootjes of mueslirepen. Ze helpen het ergste hongergevoel te stillen.

Plaats je handbagage niet onder je stoel voor je. Het lijkt handig maar zorgt voor minder beenruimte. In het begin van de vlucht niet zo’n probleem is, maar na verloop van tijd ligt het in de weg.

Voor mensen die moeite hebben in slaap te vallen, is het aan te raden geen of weinig koffie te drinken voor de vlucht. Eén of twee dubbele whisky’s met ijs of een of twee rode flesjes wijn na de maaltijd kan wel helpen. Althans, bij mij wel. Maar te veel is juist weer niet handig. Dan krijg je juist slaapproblemen.

Slaapmedicatie

Let wel, alcohol slaat twee keer zo hard aan in de lucht en je droogt ook nog eens sneller uit. Dus wees daar matig mee. Geldt ook voor slaapmedicatie. Ik ben er geen voorstander van. Maar in ieder geval overleggen met je huisarts of apotheker.

Er zijn natuurlijk meer tips op de site van Hier is Thailand voor een lange vlucht naar Thailand. Maar een tip, die staat er niet bij, wil ik er nog aan toevoegen. Mocht je het geld ervoor over hebben, vlieg dan eliteklasse met EVA Air. Kost wat meer maar dan kom je zeker uitgerust aan.

Lees ook

%d bloggers liken dit: