fbpx
Dubbel prijssysteem in ThailandNieuws 

Site tegen dubbel prijssysteem in Thailand

Dubbel prijssysteem in ThailandDe Britse blogger Richard Barrow is een website begonnen tegen het dubbele prijssysteem in Thailand. Bij aardig wat toeristische attracties moeten buitenlanders veel meer betalen dan de Thai zelf.

En dat is Barrow een doorn in het oog. Niet alleen hem trouwens, het is een van de weinige dingen waar ik een bloedhekel aan heb in het prachtige land. Ik word er zelfs boos om. Zo kan ik me het eerste bezoek aan Wat Pho nog als de dag van gisteren herinneren. Mijn bloed begon al te koken toen ik de entree zag. Een aparte ingang voor buitenlanders, die een veel duurder ticket moesten kopen. En niet stiekem, maar openbaar. Een groot bord verkondigt het.

Dubbel prijssysteem in Thailand

Het dubbel prijssysteem geldt niet alleen bij toeristische attracties, maar ook op de markt of gewoon bij de straatventers. Het maakt heel wat verschil of mijn vrouw iets koopt of dat ik dat doe. Tenminste, toen ik de prijzen en de Thaise taal nog niet kenden. Als mijn vrouw de markt op wil, dan gaat ze het liefst alleen. Of met andere Thai.

Als ik toch zonodig mee wil, ik vind een Thaise markt erg leuk om rond te lopen, dan word mij vriendelijk verzocht om honderd meter verderop te gaan kuieren. Want als de verkoper ziet dan mijn vrouw met een farang (westerling) getrouwd is, vliegt de prijs ineens onverklaarbaar snel omhoog. “Ze kan het geld best missen”, is de algehele gedachten.

Dubbel prijssysteem in ThailandIk heb mijn vrouw (en andere Thai) wel eens voorgesteld om hetzelfde te doen in Nederland. Als ze zich melden bij de Keukenhof moeten ze ook het dubbele betalen. En zo doen we dat ook met andere toeristische attracties. “Alleen Thai? Maar dat is niet eerlijk”, roepen ze dan uit. Nee, precies.

Site tegen dubbel prijssysteem

Blijkbaar denkt Richard Barrow er hetzelfde over, want hij schrijft op zijn website:

De bedoeling van de website is om buitenlanders het “recht te geven om te kiezen”. We denken het oneerlijk is dat een aantal toeristische attracties verhullen dat ze een dubbel prijssysteem hebben. Onze mening is dat als ze willen buitenlandse toeristen maar liefst 200% meer willen laten betalen, dat dit hun beslissing is. Maar doe het niet op een manier die zowel sneaky als beledigend is.

Het dubbele prijssysteem is slecht voor de toeristische sector en Thailand zelf. Thaise mensen staan  internationaal bekend voor hun vriendelijke en gulle gastvrijheid. De acties van een paar toeristische attracties beschadigen die reputatie. Wij vragen respect een transparant prijssysteem in Thailand.

De website geeft voorbeelden en hoe je kunt ontdekken dat er sprake is van een dubbel prijssysteem. Je kunt de site tegen dubbel prijssysteem in Thailand hier vinden. De site is in het Engels.

Lees ook

%d bloggers liken dit: