fbpx
Seksmisbruik in de IsaanAchtergrond Isaan Uitgelicht 

Misbruik in de Isaan

Seksmisbruik in de Isaan De laatste keer dat ik bij mijn schoonouders op bezoek was, miste ik in het gehucht enkele mensen. Ze bleken achter de tralies te zitten, want oma verkocht kleindochter aan mannen voor seks. Misbruik in de Isaan, wie had dat gedacht?

Het gehucht Baan Kok Sa’at, dat onder de rook van Pa Tio ligt in de provincie Yasothon, is slechts twee straten groot. Een kleine 150 tot 200 mensen wonen er. Dit soort gehuchten zijn vrij normaal in het arme noordoosten van Thailand, dat in de volksmond de Isaan wordt genoemd. Als er iemand wegvalt, dan valt dat vrijwel meteen op.

Man des huizes weg

Het eerste dat me opviel was dat de buurvrouw een nieuwe (jongere) man aan de haak had geslagen. Er werd druk vertimmerd aan haar huis, en er liepen wel meer jongemannen rond.  Maar de man des huizes kon ik niet meer ontdekken. Terwijl na het avondmaal alle mannen vertrokken, bleef er eentje altijd hangen. Die zag ik ook de volgende dag met zijn lange haren in een kluwen en ontbloot bovenlijf naar de wc strompelen. Enkele minuten later zag ik ook de buurvrouw scharrelen. Een stuk netter, maar zij heeft dan ook korter haar dan haar jongere minnaar.

Na enkele ochtenden dat schouwspel bij de koffie te hebben aanschouwd, besloot ik eens een praatje te gaan maken met de buurvrouw. Leuk huis wordt het. Goede oogst gehad? Ook nieuwe meubels gekocht? Je kinderen worden al groot. Waar is je man? Die bleek dus in de bajes te zitten. En daar zat ie al een half jaar en moest nog 2,5 jaar. Had zich vergrepen aan een elfjarig meisje in het dorp.

Seksmisbruik in de IsaanMeisje ook weg

Dan wil je ook weten welk meisje dat dan was, maar dat kreeg de buurvrouw mij niet duidelijk gemaakt. Zo goed is mijn Thais nu ook weer niet. Ik dus speuren naar elfjarige meisjes die er niet meer waren. Na twee dagen kwam ik er via een omweg achter. Ik miste namelijk wel die oude vrouw met dat ontzettend vriendelijk gezicht. En zij had altijd een meisje bij zich die wel eens elf jaar oud zou kunnen zijn

Ik vroeg het aan mijn schoonzus. Die schrok in eerste instantie en wilde niks zeggen. Maar mijn vrouw was ook nieuwsgierig geworden en hoorde haar oudste zus verder uit in het Isaanse dialect.  Ruim een half uur moest ik wachten. Ik probeerde het gesprek tevergeefs te volgen. Sommige woorden zijn hetzelfde, maar dan heb je nog geen zin. En het zinsverband is belangrijk. Het gesprek vlotte tergend langzaam. Mijn nagels waren al op gevreten en ik was aan mijn lippen begonnen.

Oma verkocht dochter

Opeens draaide mijn vrouw zich om naar mij en vertelde het schokkende verhaal. Ruim een half jaar geleden was op een ochtend de politie met veel vertoon naar het gehucht gekomen en had drie mannen, de oma en het kind opgepakt.

Oma had namelijk gemerkt dat haar kleindochter voorzichtig vrouwelijke rondingen kreeg, en dat een paar mannen dat erg leuk vonden. In afwezigheid van de moeder, die was op een dag gewoon vertrokken en had nooit iets meer van zich laten horen, had de oma geld geroken. Ze had de mannen aangeboden dat ze voor een bepaald bedrag seks konden hebben met haar kleindochter. Die praktijken waren naar schatting al meer dan anderhalf jaar aan de gang.

Seksmisbruik in de IsaanHoeveel geld er moest worden betaald, daar ben ik nooit achter gekomen. Wel vertelde enkele vrouwen in het dorp dat de drie mannen die nu zijn aangehouden, zondebokken waren. Er waren er veel meer, was de stellige overtuiging. Of ze ook hun eigen man verdachten, wilde ze niet zeggen. Maar toen ik de vraag stelde, vertelde de verslagen blikken me veel meer dan duizend woorden

Wie is de mol?

Er is een ding wat ik me nog steeds afvraag. En waarover de mensen in het gehucht de lippen stijf op elkaar houden. Wie heeft de politie gewaarschuwd? Als deze praktijken al ruim anderhalf jaar aan de gang waren, dan is de kans groot dat de sterke arm de arrestaties niet te danken had aan gedegen en diepgravend onderzoek. Daar komt bij dat er in Baan Kok Sa’at en Pa Tiu in geen mijlen een politiebureau te vinden is. Die moeten helemaal uit de provinciehoofdstad komen.

Maar ik heb wel de indruk dat iedereen in het dorp het weet of een vermoeden heeft. Ik vraag me dus af of het hierbij blijft. Of dat er nog een verrekening komt voor de klikpartij.

Het elfjarig kind is overigens ondergebracht bij andere familie. We hopen maar dat het aanbieden van jonge meiden voor seks géén familietrekje is

Lees ook

%d bloggers liken dit: