fbpx
scooter huren in thailandUitgelicht Verkeer en vervoer 

Scooter huren in Thailand? Let goed op!

scooter huren in thailandIn Thailand is er een ruim aanbod aan scooters en quads die je kunt huren om de omgeving te verkennen. Erg praktisch, want je bent veel mobieler. Ook om de kosten hoef je een scooter huren in Thailand niet te laten.

Toch gelden er wel een aantal serieuze waarschuwingen als je van plan bent een scooter of quad te huren in Thailand. Op de website van de rijksoverheid wordt zelfs gewaarschuwd voor het huren van een scooter.Motorrijbewijs verplicht

Wil je een scooter huren in Thailand? Dan moet je er op letten dat je geen zwaardere scooter huurt dan waarvoor je een geldig rijbewijs hebt, hoe makkelijk dit ook kan. Met een bromfietscertificaat (rijbewijscategorie AM) of rijbewijs mag je net als in Nederland een scooter huren tot 50 cc.

In Thailand rijden de meeste mensen op een scooter van 100 of 125 cc. Dat is ook wel nodig, want op je scooter doe je niet onder aan snelheden van de auto’s om je heen. Deze scooters halen snelheden tot 110 kilometer per uur op de snelwegen.

Waar veel toeristen geen rekening mee houden, is dat deze scooters eigenlijk motorfietsen zijn. En daar heb je officieel een (internationaal) motorrijbewijs voor nodig.

In geval van een politiecontrole of aanrijding kan je problemen krijgen als je niet de juiste papieren hebt. Een zorgverzekeraar of reisverzekeraar kan daardoor een schadevergoeding weigeren. Je bent namelijk zonder motorrijbewijs niet bevoegd een motorfiets te besturen.

Quad huren

scooter huren in thailandIn Thailand is het huren van een quad de laatste jaren toegenomen. Het besturen van een quad vereist echter enige ervaring. De wegligging en besturing van een quad zijn anders dan die van een auto of scooter. Daarin schuilt dan ook een gevaar voor de onervaren quadrijder.

Voor het huren van een quad gelden vergelijkbare regels als voor het huren van een scooter. Voor het besturen van een bromfietsquad (maximaal 50cc) volstaat een brommercertificaat. Een driewielige quad en types goedgekeurd als (bedrijfs)auto dienen zich te houden aan de verkeersregels voor automobilisten. Voor deze zware quad types is een autorijbewijs (rijbewijscategorie B) verplicht.

Scooter huren in Thailand: paspoort als borg

Veel verhuurders vragen je paspoort als borg. Wees daar voorzichtig mee. Formeel mag je een paspoort niet als onderpand geven. Zorg er desnoods voor dat je een andere pas bij je hebt (met een pasfoto) die er officieel uitziet en geef die als onderpand.

In Thailand kent men scooter- (en quad) verhuuroplichting. Je hebt je paspoort als onderpand gegeven en wanneer jij je scooter terugbrengt, beweert de verhuurder dat er schade is aan de scooter. Alleen na betaling van een hoog bedrag wordt je paspoort terug gegeven.

Hectische verkeer

Verkeersdeelname in Thailand is erg gevaarlijk. Er vallen in Thailand dagelijks meer dan 35 doden per dag in het verkeer, voornamelijk scooter of motorrijders. Ook onder toeristen vallen veel verkeersslachtoffers. Oorzaken zijn onder meer het hectische verkeer, maar ook door de slechte wegen. Daar komt bij dat je in Thailand links moet rijden en je de weg niet kent. Een combinatie van deze factoren maakt dat je als toerist extra moet opletten.

Reisverzekering

Een reisverzekering dekt vaak niet de kosten van de schade veroorzaakt door het rijden met een gehuurde scooter of quad. Een aanvullende verzekering bij de verhuurder is daarom aan te raden en vaak verplicht. Let wel: vaak is wel de scooter verzekerd en eventueel de duopassagier, maar de bestuurder zelf niet. Bij een ongeval dekt zo’n verzekering niet de kosten van behandeling in het ziekenhuis of repatriëring naar huis.

Kijk vooraf in de polisvoorwaarden van je ziektekostenverzekering of sluit hiervoor een reisverzekering af. Per verzekering kan dit anders zijn. Controleer ook of de verzekering van de verhuurder schade aan derden dekt.

Dragen van een helm is verplicht

In Nederland is het dragen van een helm verplicht. De helmplicht is in de gehele EU van toepassing. Ook in Thailand is het dragen van een helm verplicht. Indien men betrokken raakt bij een aanrijding of valpartij kan de verzekering problemen geven bij uitkering indien blijkt dat de verplichte helm niet werd gedragen. De lokale politie is meestal extra alert op toeristen zonder helm.

Alle tips op een rijtje:

  • Voor een scooter van meer dan 50cc heb je een internationaal motorrijbewijs nodig
  • Geef niet zomaar je paspoort als onderpand tijdens een scooter huren in Thailand.
  • Draag altijd een helm.
  • Informeer bij je reisverzekeraar of je wel verzekerd bent bij schade of ongeval, indien je van plan bent een scooter te huren.
  • Controleer vooraf of je scooter geen schade heeft. Maak eventueel een foto om dit te bewijzen of laat het op het verhuurdocument vermelden.
  • Vraag altijd om een verhuurovereenkomst in een taal die je begrijpt
  • Bel de toeristenpolitie (niet de normale politie) bij problemen of een aanrijding.
  • Wees voorzichtig!
Lees ook

%d bloggers liken dit: