fbpx
sai sinBoeddhisme Uitgelicht 

Sai Sin, het (gekleurde) touwtje om je pols

Toeristen die net terug zijn van een reis door Thailand, of mensen die een band hebben met het Land van de Glimlach, zijn heel gemakkelijk te herkennen. Ze hebben vaak één of meerdere witte of gekleurde touwtjes om hun pols. Wat velen niet weten is dat dat touwtje Sai Sin heet.

De meeste toeristen dragen het achteloos als een souvenir. Misschien wel een soort trofee. Maar het is veel meer. Het is een ceremonieel touwtje dat niet lichtvaardig wordt gegeven en een soort zegening inhoudt. En een soort markering van de monnik die het je heeft gegeven.

 

Sai Sin

De Sai Sin wordt gegeven bij een huwelijk, bij een bezoek aan een boeddhistische monnik of Schriftgeleerden, of een ouder persoon die je na staat. Zoals ouders of grootouders. Ze worden gegeven om je geluk en voorspoed te wensen, een goede gezondheid of als op reis gaat ‘een behouden reis’. Een Thai zal de Sai  Sin doorgaans drie dagen dragen om het vervolgens voor een boeddha-altaar te verbranden en de as uit te strooien op een plek waar geesten gunstig moeten worden gesteld. Of op een plek waar voorouders liggen begraven. Die moet je namelijk ook tevreden houden.

Wij westerlingen vinden het wel leuke aandenken en dragen het vaak veel langer. Ik heb er twee, aan elke pols eentje. Die om de linkerpols heb ik op mijn trouwdag gekregen bij een Boeddhistische tempel (Wat) in Yasothon. Dit veel gekleurde kleinood heeft emotionele waarde en draag ik nu al bijna drie jaar. De oranje versie aan de andere pols heb ik gekregen van mijn vrouw’s persoonlijke monnik. Die doordat we getrouwd zijn, automatisch dus ook de mijne is. Deze Sai Sin bestaat uit vier touwtjes en heeft een kleine verdikking in het midden. Ik kreeg ‘m door de monnik omgebonden in april 2008.

sai sin

Witte Sai Sin

De witte Sai Sin valt in een specialere klasse dan zijn gekleurde broertje. Die witte polstouwtjes krijg je vaak bij speciale gebeurtenissen. Toen ik trouwde werd er een witte draad tussen mij, mijn bruid, de Boeddhistische Schriftgeleerde, vader en moeder en vervolgens alle anderen aanwezigen gesponnen. Later werd die in stukken geknipt en iedereen omgebonden. Zo’n draad zie je ook vaak gespannen net onder het plafond van een Wat. Vanaf boeddha zo kriskras de hele ruimte door.

Toen mijn schoonzus een monnik bezocht omdat ze veel buikpijn had, kreeg zij na een speciale ceremonie ook een witte Sai Sin. En elke keer dat ik vertrek uit Isaan moet ik voor mijn schoonouders knielen en wordt er een witte Sai Sin omgebonden terwijl er een boeddhistisch gebed wordt gepreveld.

Gekleurde Sai Sin

Iedereen die in een Wat niet alleen heeft rondgekeken, maar ook een monnik raadpleegt of samen met hem bid, krijgt ook een Sai Sin omgebonden. Bijvoorbeeld als je een emmer vol met spullen aan dierbare in het hiernamaals geeft. Of een zegening meemaakt. Ja, die kennen ze in het Thais Boeddhisme ook en je wordt er veel natter van dan van eentje in de katholieke kerk.

Soms zijn die getouwde polsbandjes die je in een Wat krijgt ook wit, maar vaker zijn ze gekleurd. Elke monnik heeft zijn eigen ontwerp en kleur. Die ik op om mijn linkerpols heb is rood, oranje, roze, wit en er is ook nog een lichte tint mintgroen. Ik denk dat het een soort markering is, je behoort die monnik toe die je net bezocht hebt. Een soort concurrentiestrijd tussen de boeddhisten. Maar de vrome Thai blijven proberen me te overtuigen dat hun intenties van de monniken rein zijn en dat ze me veel geluk en voorspoed wensen.

Lees ook

%d bloggers liken dit: