Rouw in Thailand: wat betekent dit voor de toerist?

In verband met het overlijden van koning Bhumibol is een strikte rouwperiode van 30 dagen afgekondigd. Rouw in Thailand? Waar moeten toeristen rekening mee houden?

Laat ik allereerst duidelijk maken dat veel nog onduidelijk is. Alles wat ik nu schrijf is op basis van de berichtgeving tot nu toe, mijn ervaring met de Thaise bevolking en hoe boeddhistische feestdagen verlopen.Rouw in Thailand

De Thaise regering spreekt over een periode van 30 dagen waar geen entertainment wordt toegestaan. Verder wordt er gesproken van een periode van één jaar rouw in Thailand.  Tijdens de eerste periode zullen veel zaken gesloten zijn. Restaurants zijn open en dat geldt ook voor de winkels – eveneens de winkelcentra.

De bioscopen van SF Cinema zijn vrijdag gesloten, Major Cineplex is open. Dan het uitgaansleven: barren zijn open, maar er wordt geen muziek gedraaid en ze sluiten om 1 uur. Sommige uitgaansgelegenheden houden de komende tijd de deuren gesloten. Het is verstandig om van tevoren contact op te nemen met de club waar je heen wilt.

Er is gewoon alcohol te koop volgens de Thaise regelgeving tussen 11.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 24.00 uur. In bars en restaurants is het ook gewoon verkrijgbaar. Komende zaterdag is het de laatste dag van de boeddhistische lente. Dan wordt er geen alcohol verkocht.

De populaire Full Moon Party op Koh Phangan op 17 oktober is afgelast. Zo snel we meer weten, zullen we dit laten weten.

Zwart of witte kleding

Veel Thai zullen er voor kiezen om hun bedrijf uit respect te sluiten en niet zozeer omdat het wordt voorgeschreven. Veel mensen zullen de komende weken ook in het zwart gekleed gaan. Besef je dat koning Bhumibol zeer geliefd was en dat het land in diepe rouw is.

Pas jouw stemming in het openbaar daarbij aan. Uitbundig gedrag, vrolijkheid en hard lachen of gillen wordt niet gewaardeerd. Dat kan zelfs opgevat worden als een belediging. Wees daar uiterst voorzichtig mee. Als je kunt, draag dan ook wit of zwarte kleding. De Thai zullen het zeer waarderen.

Meer informatie

Je hebt als reiziger op bezoek in Thailand hier natuurlijk niet voor gekozen. Je kwam vakantie vieren. Op zich is dat ook nog mogelijk, want veel is open. En het leven gaat door, al zal de stemming bedrukt en verdrietig zijn.  Je mag best balen dat dit gebeurd tijdens jouw reis. Doe dat echter binnenskamers. Laat dat niet aan de buitenwereld weten. En vooral niet aan de Thai. Toon respect.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt niet voor niets dat de aanwijzingen van de Thaise autoriteiten nauwgezet gevold dienen te worden.

Mocht er voor kiezen om Thailand te verlaten: Neem contact op met je reisorganisatie om te kijken wat mogelijk is. Dit geldt ook voor mensen die de komende tijd naar Thailand reizen en die toch voor een andere bestemming kiezen.One Comment - Write a Comment

 1. · Edit

  Thanks voor de mooie uitleg
  Hopelijk zullen de toeristen dit respecteren
  Veel sterkte aan mu Thaise vrienden
  Gr uit Knokke België

  Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.