fbpx
Rijst in ThailandCultuur Uitgelicht 

Rijst in Thailand

Rijst zit zo diep in de cultuur van Thailand, maar ook andere Aziatische landen, dat mensen niet vragen of je gegeten hebt, maar in plaats daarvan vraagt men: ‘heb je rijst gegeten?’

Rijst is, net als de aardappel in bijvoorbeeld Nederland, dé vuller van een goede Thaise maaltijd. Het eerste vaste eten dat een baby krijgt, is rijst. Bovendien is rijst nummer 1 van de verbouwde gewassen in Thailand.

Rijstvelden domineren het landschap in Thailand, het is de opvulling van valleien en hele terrassen voor rijstbouw worden aangelegd in de heuvels en bergen. Als het niet mogelijk is, door bijvoorbeeld weersomstandigheden of de hoogte van het landschap, om rijst te verbouwen, “ruilt” men de rijst voor iets anders, bijvoorbeeld ananas.

Rijst cultuur

Rijst is van enorm belang in het Thaise bestaan. Door de traditionele Thaise culturen worden diverse activiteiten op de “rituele kalender” gezet, die in verband staan met de rijst-verbouwings-cycle. Ceremonies dragen er toe bij dat de geesten van het land de boeren goed gezind zijn en zodoende de oogst min of meer gegarandeerd wordt.

Rijst wordt natuurlijk ook geofferd aan de voorouderen en aan verschillende geesten en godheden.

Meerdere oogsten

Door goede irrigatie van de rijstvelden is het mogelijk om tenminste twee maal per jaar te oogsten. Voor rijstvelden in bijvoorbeeld de heuvels en bergen blijft dat overigens beperkt bij  één oogst per jaar. Voor Thailand is het van groot belang dat de rijstoogst succesvol is, want rijst is exportproduct nummer 1.

Arbeidsintensief

Het verbouwen van rijst is, zeker in Thailand, zeer arbeidsintensief, mede ook doordat de meeste boeren, nog weinig geavanceerde machines inzetten. Niet voor niets zien we grote groepen mensen in de rijstvelden aan het werk.

Vaak is alleen het ploegen meer een eenzame taak. Het planten en oogsten wordt normalerwijs door grote groepen mensen gedaan.

Lekker in het water

Wanneer je nou in Thailand bent en je passeert een rijstveld waar de mensen bezig zijn, dan raad ik aan eens te stoppen. Ga rustig aan de kant van het rijstveld staan en je kunt erop wachten dat de mensen je uitnodigen om verder te komen.

Dat is overigens ook het moment dat je rustig foto’s kunt gaan maken. Ik vind het zelf altijd wel prettig om eerst contact te hebben gelegd en pas dan de foto’s te gaan maken. Dat is ook wel zo sociaal, is het niet?

Ga lekker met je voeten in het water staan en kijk niet raar op als je ook even mag helpen. Zo ervaar je aan den lijve, hoe zwaar dit werk eigenlijk wel is. Zodra je deze ervaring hebt, en je hebt straks een bord rijst voor je staan, dan kijk je hier absoluut anders, met meer respect tegen aan.

Eet smakelijk!

 

Lees ook