fbpx
Reizen met minibusPraktische informatie Uitgelicht 

Reizen met de minibus door Thailand, erg handig

Naast de trein, sky train, metro, bus en taxi bestaat in Thailand nóg een handig vervoersmiddel dat je naar de plaats van bestemming brengt: reizen met de minibus.

De minibus wordt vaak gebruikt voor de afstanden die voor een gewone bus te kort zijn, en voor de metro te lang. Zeg maar tussen één uur en drie uur reizen. Zeg maar van Bangkok naar Pattaya. Of van Chiang Rai naar Chiang Mai. Reizen met de minibus is erg handig, maar ook gevaarlijk. Er gebeuren regelmatig ongelukken waarbij een minibus is betrokken.

Ruimte voor tien in de minibus

Je hebt ze vrijwel door heel Zuidoost-Azië, dus ook in Thailand. Het zijn busjes die ruimte biedt aan tien man, al worden er vaak meer mensen in gepropt. Ze hebben airco en je kunt, als er niet meer dan tien mensen inzitten, geriefelijk zitten.

Gemiddeld genomen zijn ze redelijk schoon, afgezien van de ramen. Daar heeft vaak je voorganger met zijn hoofd tegen de ruit geslapen. Zijn vette afdruk is achtergebleven. Over het algemeen is het is een fijne manier van reizen, al heb je er ook beunhazen tussen zitten.

Een keer heb ik in zo’n busje gezeten, terwijl de achteras duidelijk te heet werd. De temperatuur in de bus steeg daardoor ook snel, en de airco was vermoedelijk al heel lang kapot. De hitte was ondraaglijk en het was maar de vraag of we onze eindbestemming zouden halen.

Of dat de achteras het eerder zou begeven. Dat laatste was misschien beter geweest, want dan konden weer in de Reizen met minibusbuitenlucht ademhalen. Nu zaten tien mensen te zweten. Met alle geuren die daarbij horen.

Ruwe manier van rijden

Als je met een minibus reist, moet je wel rekening houden met de Thaise manier van rijden, die nogal ruw is. Op de weg in Thailand geldt het recht van de sterkste. En de busjes zijn nogal wendbaar, waar de chauffeur ook handig gebruik van maakt. De snelheden zijn soms duizelingwekkend. En ook de slechte staat van de wegen zal de vering van de auto en je rug geregeld testen.

Reizen met de minibus werkt hetzelfde met als de bus

Het principe van de minibus is vrijwel hetzelfde. Ze hebben vaste punten waar vandaan ze vertrekken, vaak zijn dat verzamelplaatsen waar meer bussen staan. In hotels of appartementen weten ze wel waar je moet zijn. Ook taxichauffeurs brengen je er graag heen.

Je koopt een kaartje en als de bus vol is vertrekt-ie. Soms hebben mensen gevraagd of ie ergens kan stoppen om hen op te pikken, dan blijven die plekken onbezet. Eenmaal vol stopt de bus niet meer tot de eindbestemming.

Eenmaal daar aangekomen, zet hij iedereen af op plekken waar ze dat aangeven, maar de chauffeur wijkt niet van zijn route af. Voor een goeie 100 baht per persoon kom je al snel een 60 kilometer verderop.

Lees ook

%d bloggers liken dit: