fbpx
Nieuws 

Reizen met de bus in Thailand moet veiliger

Deze week heeft met twee ernstig busongelukken aangetoond: reizen met de bus in Thailand moet veiliger. Afgelopen jaren zijn er al maatregelen genomen voor de sector zoals veiligheidsriemen en roll-over tests.

De bus als vervoersmiddel in Thailand is heel gebruikelijk voor Thai maar ook voor toeristen. Het is een manier om meer van het land te zien en het is goed voor slow travelling. Niet in een flits met een vliegtuig van hot naar her reizen, maar de tijd nemen en het land te ervaren.Bus in Thailand moet veiliger

De Thaise autoriteiten houden zich al uitgebreid bezig met het busvervoer en de bijbehorende veiligheid. Eerder werden al maatregelen genomen rond om de bus zelf. Nu wil de regering regelgeving rond de rusttijden en de planning van de reizen. De tientallen doden die deze week vielen bij de busreizen van Phrae naar Bangkok en Bangkok naar Tak zijn het trieste bewijs dat het beter moet.

De weg was in orde, een vierbaansweg die voldeed aan de veiligheidsnormen. De bus was redelijk nieuw 6 jaar, waar de levensverwachting 30 jaar is. De chauffeur heeft een smetteloze loopbaan van 20 jaar bij de busmaatschappij. Toch gebeurt het ongeluk.

Op een kronkelige weg remt de chauffeur voor een bocht maar verliest de strijd en de bus rijdt het ravijn in.

Wat kun je als toerist doen om veilig te reizen

Voor toeristen is het lastig om maatregelen te nemen om veiliger te reizen met de lange afstandsbussen. Je kunt de chauffeur in de ogen kijken of hij fit is om te reizen. Je kunt de bus bekijken of je veel slijtage of slecht onderhoud ziet. Je kunt tegen de buschauffeur zeggen dat je nodig moet plassen en dat je even wilt stoppen.

Al deze zaken kun je doen, maar het belangrijkste moet gebeuren door de busmaatschappijen en de overheid. Veilige wegen met goede afrasteringen op de gevaarlijke punten. Bussen die aan alle eisen voldoen en goed zijn onderhouden. Professionele chauffeurs die overweg kunnen met het materiaal waar ze mee de weg opgaan. Voldoende rust voor de chauffeur.

Verder een kaarsje opsteken voor Sint Christoffel en wierook branden voor Boeddha. Ook zullen we moeten blijven accepteren dat ongelukken kunnen gebeuren.

Lees ook

%d bloggers liken dit: