fbpx
Reizen bus in Thailand veiligUitgelicht 

Is reizen met de bus in Thailand veilig?

Bij een vreselijk ongeluk zijn zeker 18 doden gevallen in Korat. Een paar uur later is het raak in Ayutthaya; tientallen mensen raken gewond. Dan vraag je jezelf af: Kan ik nog wel met de bus in Thailand veilig reizen?

Er gebeuren regelmatig ongelukken waarbij bussen betrokken zijn. Als je daarbij de mini-bussen en de zogenoemde VAN’s ook rekent, dan is er gemiddeld genomen sprake van één ongeluk per week.

Als je dat afzet tegenover het aantal bussen dat in Thailand rondrijdt, dan zou je geneigd zijn om te zeggen dat het reizen met de bus in Thailand veilig is. Dat is echter te kort door de bocht.

Goedkoop

Het reizen met de bus is Thailand een van de goedkoopste manieren om je door Thailand te verplaatsen. Zelfs als de dubbeldekkers met VIP-plaatsen neemt, dan ben je nauwelijks ruim 200 baht (5 euro) kwijt voor een reis van ruim 800 km (Chiang Mai naar Bangkok).

Veel toeristen maken ook gebruik van deze manier van vervoer, zeker backpackers die het fantastisch vinden. Want ze slaan een paar vliegen in één klap. Ze zien het landschap, ze zijn tussen andere backpackers én het is goedkoop.

De reden dat het regelmatig mis gaat, is omdat er nauwelijks controle is op de staat van het voertuig. Regelmatig blijken na een ongeluk dat de remmen het hadden begeven. De belangrijkste reden is echter het gebruik van Ya Ba.

Bus in Thailand veilig?

Dat is een drug die de chauffeur wakker houdt. Dat is vergelijkbaar met cocaïne, de bestuurder denkt dat hij superman is en ziet geen gevaar meer. Met als gevolg hard rijden en gevaarlijke capriolen.

Als toerist is het nauwelijks na te gaan hoe de staat van de bus is. Je kunt echter wel de chauffeur in de ogen kijken. Zie je een verwilderde blik, die teveel energie uitstralen? Praat en doet hij druk? Ik zou twee keer nadenken of ik hem in de bus zou stappen.

 

Lees ook