fbpx
Nieuws 

Reisverslag: Thaiboksen in Thailand

Thaiboksen in Thailand ‘Thaiboksen (Muay Thai) is toch een agressieve, bloederige en hersenloze vechtsport?’ Dit vroeg een vriendin aan me vlak voordat ik naar Thailand vertrok. Haar reactie geeft goed aan hoe er over thaiboksen gedacht wordt. Maar is dit wel terecht?

In samenwerking met Verkeersbureaus en de Tourism Authority of Thailand (TAT) mocht  een week lang naar Thailand om kennis te maken met deze bijzondere sport. Lees hieronder haar verslag van haar unieke reis langs thaibokstrainingskampen, toernooien, een theatershow en de bijzondere 10e Wereld Wai Kru Ceremonie waar honderden thaiboksers eer bewijzen aan hun leraar.

Trainen in Kanchanaburi

De reis startte in een trainingskamp in Kanchanaburi waar we onze eerste thaibokstrainingen kregen. Samen met andere studenten werden we flink aan het werk gezet door de kleine, maar gespierde Thaise trainers met zij- en voorwaardse trappen, knietjes, ellebogen en hoekstoten. ‘Voet strekken! Indraaien met je heup!’.

Al na enkele minuten waren we doorweekt van het zweet, maar uitrusten was geen optie. Thaiboksers houden zich aan strakke en zware trainingsschema’s. Een van de trainers legde uit dat thaiboksen voor een groot deel draait om precisie en discipline.

Thaiboksen 4Als een VIP naar de Muay Thai Live Show

Hierna vervolgden we onze reis naar Bangkok waar we uitgenodigd waren voor de VIP Gala Première van de Muay Thai Live Show. De avond was extra bijzonder omdat de Thaise prinses ook bij de première aanwezig was. De spectaculaire Muay Thai Live Show nam ons mee op een reis langs de eeuwenoude geschiedenis van het thaiboksen.

We maakten kennis met legendarische thaibokskrijgers zoals Nai Khanomtom, ook wel de vader van het thaiboksen genoemd, de verschillende thaibokstechnieken en belandden uiteindelijk bij het thaiboksen van nu. De Muay Thai Live Show zat vol actiescènes en liet o.a. zien hoe belangrijk thaiboksen altijd is geweest in de Thaise cultuur.

Bij een thaibokstoernooi

Thaiboksen in ThailandTussen de ruïnes van de oude hoofdstad ‘Ayutthaya’ vond het internationale thaibokstoernooi plaats met enkele van de beste thaiboksers ter wereld. Rondom de boksring zaten honderden Thai op gekleurde, plastic klapstoeltjes in de verzwengende hitte. Waaiers en water vonden dan ook gretig aftrek bij de verkopers die behendig tussen de stoeltjes door manoeuvreerden. We mochten direct aan de ring staan wat af en toe nog best spannend was wanneer er een bokser op je afvloog!

Elk gevecht werd voorafgegaan door een ‘wai kru ceremonie’, een ritueel waarin de bokser eer bewijst aan zijn leraar. Later leerde ik dat de ritmische bewegingen van de ‘wai kru’ je tevens tot rust en in concentratie brengen. De gevechten waren beheerst, maar snel met felle, gerichte en geperfectioneerde stoten en trappen. Na elke ronde kwam de bokser terug naar de hoek waar hij opgepept werd met water en ijs en instructies kreeg van zijn coach en van tientallen ‘publiekscoaches’. De uiteindelijke winnaar kreeg een klassieke kampioensgordel.

De 10e ‘Wereld Wai Kru Ceremonie’

Thaiboksen in ThailandNa het toernooi gingen we door naar de 10e Wereld Wai Kru Ceremonie. Deze ceremonie wordt jaarlijks gehouden waarbij honderden thaiboksers van over de hele wereld bijeenkomen om respect te tonen aan hun leraren en de oude thaibokslegenden.

De ceremonie bestaat o.a. uit het toekennen van nieuwe ‘rangen’ aan de thaiboksers (de rang is te zien aan de hoofdband), een gezamelijk ‘wai kru’ ritueel, een optocht en het eren van de thaiboksgrootmeesters. Een bijzonder spektakel! Lees hier meer over de 10e Wereld Wai Kru Ceremonie!

Thaiboksen in Thailand:  vooroordelen zijn onterecht

Na een week vol thaiboksen concludeerde ik dat de vooroordelen over thaiboksen onterecht zijn. Het is een vechtsport vol respect, traditie en beheersing. Thaiboksen speelt nog steeds een belangrijke rol in het hedendaagse Thailand. Het is dan ook zeker de moeite waard om thaiboksen zelf mee te maken tijdens een bezoek aan Thailand.

Lees ook

%d bloggers liken dit: