Regels in Thailand, houden de Thai zich eraan?

Hoe zit dat nu met regels in Thailand? De Thai hebben de naam heel beleefd te zijn en de regeltjes te volgen, maar klopt dit beeld?

Het beeld dat buitenlanders van Thai hebben is veelal positief gekleurd. Het zijn hele beleefde mensen, want ze praten heel zacht. Ze geven je een begroeting (de wai) wat op onderdanigheid lijkt te duiden.

Je ziet ze vaak rustig wachten voor een verkeerslicht of een kassa.

Hun beeld van ons is net zo gekleurd of misschien ook niet. Wij zijn lomp, omdat we voor Thaise begrippen hard praten. Wij stinken voor hun gevoel, omdat we veel melkproducten gebruiken en daardoor verandert je lichaamsgeur. Thai gebruiken bijna geen melkproducten.Regels in Thailand in de praktijk

Het lijkt of Thai dol zijn op tekens en regeltjes. Dat tenminste wanneer je dat kunt afleiden aan de zee die er geplaatst zijn. Een voorbeeld; op het perron van het BTS station stopt het treinstel stopt op precies bij de strepen op het perron die getrokken zijn om de deuren vrij te houden. Bijna iedereen staat bij de lijnen en de pijlen en houdt zich daaraan. En toch staat er iedere keer wel weer een verdwaasde Thai of toerist op het afgeschermde gedeelte en wil meteen de trein in. Dit levert hooguit wat afkeurende blikken op, geen bekeuring.

Soms is de weg versierd met een tekst; no parking anytime. Soms kun je de tekst niet goed lezen want dan staat er een auto bovenop geparkeerd. Wanneer de chauffeur daarop aangesproken wordt, komt het antwoord: ik ga alleen maar even eten en blijf niet de hele dag.

Gast

Bij de supermarkten heb je rijen voor de kassa’s. Een enkele kassa is uitgerust met een bord van max 10 artikelen. Toch zie je steeds weer mensen met mandjes vol en bergen artikelen daar afrekenen.

Al zie je een Thai het anders doen, als toerist is het zeker netjes en het wordt zeer gewaardeerd wanneer je je aan de regels houdt, je bent tenslotte te gast in het mooie Thailand.

Nette mensen

Voorop gesteld; de meeste Thai zijn nette mensen, die de bordjes lezen en zich houden aan de aanwijzingen. De uitzonderingen zijn er vooral ook omdat er wel regels gesteld worden, maar er bijna niet gecontroleerd wordt op de naleving. De wetgever gaat er vanuit dat de Thai zo netjes en beleefd zijn als wij buitenlanders in eerste instantie aannemen.

De chauffeur van de auto kan rustig zijn maaltijd eten, er zal geen bekeuring of wielklem volgen. Er zijn geen agenten die dat stop/parkeerverbod afdwingen.

 

Bekeuringen

Wanneer er wel bekeuringen worden uitgereikt is dat meestal aan buitenlanders of een speciale groep Thai die die dag de pineut zijn omdat de politie kas leeg is.

Dus dat het eigenlijk zo goed gaat is te danken aan de welopgevoede Thai die geen afdwingen van een maatregel nodig hebben om zich aan de regels in Thailand te houden.

De mensen die doelbewust tegen de regels in handelen, zijn dan de aso’s die je overal in de wereld hebt.

 

3 Comments - Write a Comment

 1. Veel Thaien gedragen zich a-sociaal en houden totaal geen rekening met anderen en als het om geld gaat is alles geoorloofd ook in familiale sfeer. Mijn schoonzuster ging mee met boodschappen doen, ze gooide mijn winkelwagen vol zodat ik een nieuw exemplaar ging halen Toen het wagentje vol was struinde ze naar de kassa maar ik sloeg linksaf en alles lag op de band en was al half inge-
  pakt, ik heb haar lekker zelf laten betalen en de familie was boos op mij. Nou daar zit ik dus totaal niet mee. Vrouwlief vroeg me waarom ik niet een keertje betaalde, nou ze heeft een dochter en een zoon die werkt laten die haar maar verzorgen zoals het hoort.

  Reply
 2. De Thai die zich aan de regels houdt moet nog geboren worden.
  Bij de bts is het een uitzondering maar in het dagelijkse leven is er geen Thai die zich aan regels houdt.
  -motorbike tegen het verkeer in en over het trottoir rijdt
  -rood licht, verdrijvingsvakkken, snijden enz
  Parkeren? Drama. Voor de deur van de 7/11 zodat iedereen er om heen moet.
  Parkeren in de straat waar we een eigen parkeervak hebben met eenn bord niet parkeren.
  Deze, wordt gewoon opzij gezet en er wordt geparkeerd.
  Voordringen bij bus.
  Voordringen en bij het bestellen van eten.
  Luidruchtig telefoneren of de telefoon met YouTube aanhebben zonder oordopjes.
  Met 5 man op een motorbike
  Ach ik kan nog wel doorgaan.
  Regels zijn er om je dus niet voor hun.

  Reply
 3. haha de thai die zoch aan de regels houdt moet nog geboren worden

  Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.