fbpx
kolencentraleNieuws 

Protesten tegen geplande kolencentrale in Krabi

kolencentraleDe populaire stranden in het zuiden van Thailand zijn in de nabije toekomst mogelijk het decor van een geplande kolencentrale. Inmiddels wordt er in Bangkok gedemonstreerd.

Er zijn plannen om een kolencentrale te bouwen in de provincie Krabi, bekend vanwege de prachtige stranden en ook als toeristische bestemming. Het kan dus zo maar zijn dat je op termijn je handdoekje op het strand uitlegt, terwijl iets verderop een kolencentrale staat te pruttelen. Niet echt een vakantiegevoel.

Giga-kolencentrale

Het gaat om een centrale met een capaciteit van maar liefst 800 megawatt. Volgens de Thaise premier Prayuth is dit hard nodig om de elektriciteitskosten van de Thai niet verder te laten stijgen. Volgens de demonstranten is dit niet nodig, omdat er al elf potentiële palmoliefabrieken in Krabi zijn die stroom kunnen opwekken.

En dus togen zij naar Bangkok, om voor het kantoor van de minister-president te gaan staken. Sommige demonstranten zijn in hongerstaking gegaan. In totaal gaat het om meer dan honderd mensen die hun ongenoegen uiten richting de premier. Daarop zei Prayuth dat hij twijfelt of deze mensen wel daadwerkelijk in hongerstaking zijn, of dat het nep is.

kolencentrale
Railay in Krabi.

Krabi en het toerisme

Op de Facebook-pagina van Save Andaman from Coal Network werd met verbazing gereageerd op de uitspraken van de Thaise premier. “Seriously, he really said that?”, wordt daar gemeld. Of er naar de protesten van de hongerstakers geluisterd gaat worden is trouwens een tweede, want Thailand heeft plannen om in de komende twintig jaar negen kolencentrales in het zuiden te bouwen.

Krabi is onder meer bekend van Ao Nang en Railay. Deze specifieke stranden trekken jaarlijks ontzettend veel vakantiegangers. Toerisme is een belangrijke motor en de bouw van een kolencentrale zou dus wel eens roet in het eten kunnen gooien voor alle ondernemers die afhankelijk zijn van vakantiegangers.

Lees ook

%d bloggers liken dit: