fbpx

Praktisch

Praktische informatieOp deze pagina vindt u enige praktische informatie die uw helpen uw reis naar Thailand soepel te laten verlopen. Wat de do of don’ts zijn in Thailand.  Of mocht in problemen komen, dat u deze dan zo snel mogelijk zijn opgelost 

Als uw visum voor Thailand is verlopen:

Indien tijdens uw verblijf in Thailand uw visum voor Thailand verloopt, is dat volgens de Thaise wetgeving een strafbaar feit.

Elke visumplichtige bezoeker die geen geldig Thais visum heeft, kan door de Thaise immigratie autoriteiten worden gearresteerd. Bij binnenkomst worden uw persoonsgegevens geregistreerd, inclusief een foto.

Bij het uitreizen zijn uw gegevens van binnenkomst dus bekend bij de immigratie autoriteiten. Ook al is het mogelijk een boete te betalen in geval uw Thaise visum is verlopen, het neemt niet weg dat u illegaal in Thailand verblijft en dit een strafbaar feit is waarvoor u gearresteerd kunt worden.

Indien u wordt gearresteerd en u de boete niet kunt betalen, dient u eerst een vervangende gevangenisstraf uit te zitten en word u daarna naar het Immigration Detention Centre (IDC) in Bangkok gebracht, waar de leefomstandigheden erbarmelijk zijn, slechter dan in de reguliere gevangenissen. Zolang u de boete niet kunt betalen en geen ticket naar Nederland kunt tonen, zult u niet uit het IDC kunnen worden gedeporteerd. Het komt voor dat personen die in het IDC in detentie zitten vele maanden, zo niet jaren, moeten wachten totdat familie of vrienden het benodigde geld overmaken voor de boete en het ticket. De ambassade mag niet financieel assisteren om boete en reis te betalen en kan slechts behulpzaam zijn om gegevens aan de afdeling DCM/CA van het Ministerie van Buitenlandse Zaken door te geven die de coordinatie heeft voor het contacteren van familie of vrienden die het benodigde geld zullen moeten overmaken. Als u de boete van uw illegale verblijf betaalt en een ticket huiswaarts in uw bezit heeft, wordt u gedeporteerd. Dit houdt in dat u door de Thaise immigratie autoriteiten tot aan de gate op het vliegveld wordt begeleid.

Andere adviezen voor Thailand

Thailand ontvangt per jaar zo’n 14 miljoen toeristen, waarvan ongeveer 200.000 uit Nederland. Thailand is heeft als vakantieland veel te bieden, maar dat neemt niet weg dat er aan een verblijf ook risico’s en gevaren kunnen kleven. Als toerist moet u daarmee rekening houden. In de meeste reisgidsen over Thailand wordt aandacht geschonken aan deze risico’s en gevaren. We raden aan onderstaande adviezen ter harte te nemen.

Verkeer

Elk jaar zijn er in Thailand duizenden verkeersdoden. Vaak als gevolg van een combinatie van roekeloos rijden en sterke drank. De overgrote meerderheid van de slachtoffers zijn motor- en brommerrijders. Vaak wordt geen helm gedragen. Voor het huren van bromfietsen is een motorrijbewijs vereist. Dit wordt echter niet altijd door de verhuurder aangegeven. Ook al wordt de bromfiets verzekerd afgeleverd, de verzekering is niet dekkend indien er zonder rijbewijs gereden is.

Drugs

Drugs zijn, zeker in de toeristische centra, gemakkelijk verkrijgbaar. Houdt goed in gedachte dat het bezit van of handel in drugs in Thailand veel zwaarder wordt gestraft dan in Nederland. De meeste Nederlanders die in een Thaise gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugsbezit. In Thailand wordt nauwelijks onderscheid gemaakt tussen het bezit van resp. handel in soft- of harddrugs: beide worden zwaar bestraft, soms zelfs met de doodstraf. Degene die in het bezit is van drugs of in drugs handelt, loopt in Thailand dan ook een groot risico.

‘Buckets’

Gevallen zijn bekend waarbij toeristen in disoc’s en bars verdoofd werden door het onopgemerkt toevoegen van een pilletje aan hun drank, bijvoorbeeld in een ‘bucket’ (mix van lokale whisky, Thaise redbull en cola) die in een groep wordt doorgegeven. Door toevoeging van meta-amfetamine ontstaat yaba, een uiterst agressieve drug. Slachtoffers werden vervolgens beroofd.

Zee

De zee bij Thailand kan, met name tijdens de moesson, gevaarlijk zijn. De stroming is dan vaak sterker dan in de Noordzee. Elk jaar verdrinken toeristen. Rekening moet ook worden gehouden met zwaar giftige kwallen, die aanzienlijke verwondingen kunnen toebrengen. Laat u lokaal op de hoogte stellen.Majesteitsschennis

In Thailand is het beledigen van de koning en/of zijn familie strafbaar. Dat hoeft niet een schriftelijke belediging te zijn, maar kan ook een terloopse opmerking zijn die door iemand wordt opgevangen en doorgegeven aan de politie. Het “studentikoos” bekladden van een portret van de koning valt hier ook onder en is eveneens strafbaar. Voorts valt onder majesteitsschennis bewuste onbeleefheid bijvoorbeeld als men bij het spelen van het volkslied voor de aanvang van een voorstelling in een bioscoop of theater, niet opstaat, of stilstaat.

Gokken

Gokken is in Thailand bij wet verboden, hetgeen niet wegneemt dat vrijwel overal illegale goktenten bestaan. Veel legale gokpaleizen bevinden zich net over de grens met Cambodja. Weest u zich ervan bewust dat personen, die hun gokschulden niet kunnen voldoen, regelmatig worden gegijzeld of gekidnapt. Daarbij kan ook grof geweld worden gebruikt. Aangeraden wordt deze casino’s te mijden.

Medicijnen

Informatie over het meenemen van medicijnen naar Thailand.

Politie

Royal Thai Police Tel: 191

Tourist Police Tel: 1155

 

Bron: Nederlandse Ambassade in Bangkok