Praat niet over politiek of koningshuis in Thailand

Nu een prinses zich kandidaat heeft gesteld om het land te gaan regeren, zal er vaker naar de mening van toeristen worden gevraagd. Het is beter om niet over politiek of koningshuis in Thailand te spreken. 

De prinses die zich kiesbaar heeft gesteld is Prinses Ubolratana, het oudste kind van de vorige Thaise koning Bhumibol. De overleden koning was zeer populair en die populariteit zal betekenen dat ze veel stemmen zal krijgen.


Prinses Ubolratana, in de volksmond Number One genoemd, heeft zich aangesloten bij Pheu Thai Party, de partij van oud-premiers Thaksin en Yingluck. Beiden zijn door het leger afgezet en gevlucht naar het buitenland. De Pheu Thai Party heeft sinds begin deze eeuw elke verkiezing gewonnen.

Surreëel

Door haar kandidaatstelling is er een surreële situatie ontstaan. Op 24 maart zijn er parlementsverkiezingen, waarbij huidige junta-leider Prayuth zich ook kandidaat heeft gesteld. De keus voor de Thai is nu dus tussen een prinses of een generaal.


Kun je het nog volgen? Of duizelt het je al. Hoe het ook zij, de Thai zullen dit ook een opmerkelijke zaak vinden. En dus met je over willen praten. Ons dringende advies: Niet doen. Praat erom heen, zeg dat je op vakantie komt en niets van de politieke situatie weet.

Koningshuis in Thailand

Thailand heeft zeer strenge wetten rond majesteitsschennis en het  Thaise leger staat erom bekend om de regels regelmatig op te rekken. Op elke vorm van majesteitsschennis staat vijf jaar cel. En dat wil je niet. Plaats dus ook niets op social media, dan je superleuke en jaloersmakende vakantiefoto’s.