Plan voor alcoholban tijdens Songkran

Elk jaar is dit een discussie binnen Thailand. Moet er een alcoholban tijdens Songkran komen. Reden: tijdens de lange vakantie van zeven dagen vallen er honderden doden in het verkeer. 

Tijdens de zogenoemde Seven Dangerous Days, de dagen rond het traditionele Thaise nieuwjaar, komen ruim 400 mensen om in het verkeer.


Het merendeel van deze verkeersslachtoffers reed op een scooter (ruim 80%) zonder helm en met te veel alcohol in het bloed. De Thai zijn flinke drinkers. Ze komen in de top-5 voor van meeste alcoholinname per persoon ter wereld.

Jarenlang daalde het cijfer van verkeersslachtoffers tijdens Songkran, vorig jaar was er weer een stijging te zien.

Er is regelmatig een verbod op alcohol in Thailand, tijdens de boeddhistische feestdagen. Restaurants, bars en supermarkten mogen dan één of meerder dagen geen alcohol verkopen en schenken. Dat gebeurt  her en der overigens wel. Bier wordt dan geserveerd in limonadebekers. Zolang het maar niet zichtbaar is.

Alcoholban tijdens Songkran

Alcoholban tijdens Songkran?

Is het dit keer dan wel een serieus voorstel? Hoewel het lastige is voorstellen (Songkran zonder alcohol is als carnaval zonder bier) is er een gerede kans dat dit voorstel het wel gaat redden.

Voorlichtingscampagnes hebben tot dusver niet tot resultaat geleid. En het jaarlijks aantal doden begint nu ook de aandacht van de internationale media te trekken. En daar zijn de Thai erg gevoelig voor.

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.