“Pittig eten is gezond voor je”

Je mond staat in brand, het zweet breekt je aan alle kanten uit, en je kunt maar aan één ding denken: Water!!! Maar pittig eten heeft ook z’n voordelen. Het is gezond voor je!

Ik had het zelf al ondervonden. Sinds dat ik samen ben met mijn Thaise vrouw en regelmatig som tam -of andere Thaise pittige- gerechten eet, ben ik nauwelijks verkouden geweest.


De rode pepers bevatten een stof die Capsaicin heet. En die stof blijkt heel gezond te zijn. Zo helpt Capsaicin de suikerwaarde in het bloed weer op een normaal peil te brengen. Er zijn zelfs claims wanneer suikerpatiënten pittig eten, hun insuline-niveaus weer normaal wordt. Pittig eten is dus heel gezond voor diabetici.

Capsaicin maakt het bloed dunner en is dus erg goed voor het hart. Mensen die regelmatig pittig eten zouden minder kans hebben op een herseninfarct of -bloeding dan mensen die normaal eten. En de rode pepers bevatten ook nog vitamine C en anti-oxidanten.

Voordelen van pittig eten

Verder blijk dat Capsaicin een prima pijnstiller is. Het zit al als ingrediënt in zalfjes voor artrose en reuma. Ik heb het zelf nu ook ondervonden. Als ik klaag over hoofdpijn, dan kookt mijn vrouw extra pittig voor mij. De hoofdpijn is na de maaltijd als sneeuw voor de zon verdwenen.

Pittig eten is gezond voor je

Het eten van rode pepers opent de luchtwegen en is dus goed voor mensen die verkouden of een verstopte neus hebben. Het voorkomt zelfs dat je verkouden wordt. Bacillen en virussen slaan blijkbaar op de vlucht voor zoveel hitte.

Pittig eten is gezond

Dus kunnen we met gerust hart vaststellen. Pittig eten is gezond voor je! Alleen… voor veel mensen is die brandende mond en dat zwetend hoofd niet echt leuk. Daar is een middeltje tegen.

Drink volle melk bij het pittig eten. Het moet volle melk zijn, wat het vet in de melk neutraliseert de prikkels van de rode pepers.  O ja. Een handdoek naast je voor het zweten is ook geen overbodige luxe.

Eet smakelijk!

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.