Pittig eten in Thailand

pittig eten in ThailandJe reist voor het eerst af naar een land (zelfs een continent) waar je nog nooit bent geweest. Natuurlijk maak je jezelf dan zorgen over hoe de zaken daar gaan. Hoe zit dat bijvoorbeeld met het pittig eten in Thailand?

Doordat we regelmatig bij Thaise restaurants gaan eten, weten we al veel van de gerechten die daar verkrijgbaar zijn. Maar zoals het gaat met het eten bij de Chinees.

Ook het eten in Thailand is nauwelijks te vergelijken met dat wat geserveerd wordt in de restaurants. Die zijn namelijk naar de westerse mond gekookt, dus niet echt pittig.


Pittig

Dat er altijd pittig eten in Thailand wordt geserveerd is nogal overdreven. Weliswaar eten de Thais graag pittig tot heet, maar er zijn heel wat Thaise gerechten die je toch echt niet heel erg heet kunt noemen.

Zo zijn de curries zelden echt pittig en ook Pad Thai is voor een westerling gewoon te eten. Dat is de reden dat er in Thaise restaurants en eethuizen altijd schaaltjes ‘nam prik’ en ‘nam plaa’ op tafel staan, zodat je zelf je eten meer ‘spicy’ kunt maken -of juist niet.

In toeristische gebieden en in restaurants waar ze gewend zijn om met toeristen om te gaan zullen de Thai een buitenlander altijd vragen “spicy?”. En zelfs als jij ‘ja’ zegt zullen zal de kok dat met enige terughoudendheid doen. Je bent geen Thai, dus ze verwachten niet dat echt pittig kunt eten.

Zo heb ik wel eens een verkeersopstopping veroorzaakt door op straat een som-tam te eten. De Thai konden hun ogen niet geloven en stopte om te kijken hoe ik de pittige papaya-salade (zwetend) naar binnen werkte.

pittig eten in Thailand
Som-tam

Zouden ze dat vergeten, kunt u dat altijd zelf nog roepen (not spicy!) -in het Thais: Auw Mee Prik (uit te spreken als “Ow mie prik) of “Mai Phet” (uit te spreken als “Maj pet)  Gebruik in het Engels nooit het woord “hot” als u ‘pittig’ bedoeld; ‘hot’ is een aanduiding voor de temperatuur (hot or cold coffee).

Pittige sauzen

In de Thaise keuken worden meestal 3 sauzen gebruikt om gerechten ‘spicy’ te maken:

  • nam plaa (vissaus, wordt gebruikt in plaats van zout)
  • prik nam plaa (vissaus met chilipepers)
  • nam prik (saus met chilipepers en kruiden)

Daarnaast staat er ook nog vaak een potje gedroogde en vermalen chilipepers. Die alleen gebruiken als je echt een doorgewinterde eter van pittige gerechten bent.

Post Comment