fbpx
Pinnen in Thailand opnieuw duurderEconomie Nieuws Uitgelicht 

Pinnen in Thailand opnieuw duurder geworden

Sinds kort is geld pinnen in Thailand opnieuw duurder geworden. Bij de meeste Thaise banken betaal je al 220 baht (bijna 6 euro) voor de flappentap.

Het is zo makkelijk.

Met je Nederlandse of Belgische bankpas Thaise baht uit de muur trekken. In Thailand struikel je letterlijk over de geldautomaten. Werkelijk op iedere hoek van de straat staat er wel één – of zelfs meerdere naast elkaar.Transactiekosten en slechte koers

Je voert je bankpas in, kiest het bedrag dat je wilt pinnen en… je ziet dat je 220 baht transactiekosten moet betalen. Bovenop de belachelijk slechte wisselkoers die de Thaise banken hanteren.

Zeker nu de euro vrij laag staat en je niet altijd 20.000 baht (het maximale bedrag) uit de muur kunt halen, kan het je aan het einde van je reis betekenen dat je zomaar 20 euro extra kwijt bent voor alleen de flappentap.

In de laatste jaren is pinnen in Thailand opnieuw duurder geworden. Ik kan me nog herinneren dat het 10 jaar geleden 100 baht kostte. In die tijd is het dus meer dan verdubbeld.

Alternatief

Met je Nederlandse of Belgische bankpas geld pinnen in Thailand is de makkelijkste en veiligste optie, maar ook de duurste. Wil je deze transactiekosten en de slechte wisselkoersen van de Thaise banken mijden?

Neem dan cashgeld mee. Je mag tot 10.000 euro belastingvrij uitvoeren vanuit Europa. Nadeel hiervan is wel dat je met veel geld op zak rondloopt, met alle risico’s van dien.

In Bangkok (en in veel andere toeristische steden) kun je dit eenvoudig omwisselen bij een van de vele wisselkantoortjes.

Hier krijg je niet alleen een veel betere koers dan bij de banken, maar het scheelt je ook nog eens de transactiekosten.Lees ook

7 Thoughts to “Pinnen in Thailand opnieuw duurder geworden”

 1. Henk

  Waarom klagen we over de opname kosten van de Thaise bank.
  De Nederlandse banken rekenen ook kosten bij iedere opname. ING 2.25
  Tevens rekenen ze een ongustige opslag op de transactie.
  Ook betaal je gemiddeld per maand een bedrag voor het gebruik van je rekening. Oftewel weinig service en veel kosten. De Thaise banken geven veel service tegen weinig kosten.

  Het is dus zeker niet zo dat de Thaise overheid de toerist uitknijpt.
  Los daarvan kun je ook zien dat ondanks dat er ook erg weinig belasting wordt betaald.

 2. KhunFlip

  Hi Astrid, nee je hoeft geen resident te zijn, ben ik ook niet, maar mijn echtgenote is Thaise, dus dat maakt het dan ook makkelijker mogelijk om er een rekening te openen. Als beiden niet tot jouw opties behoren, dan wordt het een lastig verhaal denk ik, tenzij andere lezers hier ervaringen meehebben. Is vast wel iets te vinden op de Thailandblog als je hier geen reacties krijgt. Het is wel zo dat het niet alleen uitmaakt welke bank je kiest, maar in Thailand hanteren zelfs branches van dezelfde bank verschillende regels, dus het kan zo maar zijn dat wij die rekening die we nu wel kregen in de Kasikorn bank in Fashion Island, Raminthra Road, niet zouden hebben gekregen in een filiaal elders. Expats die ik ken hebben de beste ervaringen bij de Khasikorn bank, SCB (Siam Commercial Bank), Krungsri bank en Bangkok bank. Andere banken schijnen lastiger om te gaan met buitenlanders.

  1. Dank! Ik heb verder geen Thaise banden, familie of werk… maar ik zal eens informeren hier op Koh Phangan.

 3. Astrid

  Hoe verkrijg je die Thaise rekening. Moet je dan resident zijn?

 4. KhunFlip

  Ha ha leuk John, maar ik zit er nu eenmaal aan vast, al bijna 20 jaar, Thaise vrouw, -schoonfamilie en half Thaise kinderen van wie ik heel veel hou. En trouwens, het egoïsme verspreid zich momenteel over de hele aardbol, dus volgens mij valt er op elk land wel iets op- of aan te merken en is dit een globaal probleem. Ik vind Thailand een prachtig land hoor in bijna alle opzichten beter dan Nederland, misschien op onderwijs, infrastructuur en sociaal stelsel na dan, maar misschien dat jij die roze Thaise bril nog draagt, net als bij een verliefd stelletje die nog steeds blind zijn voor elkaars nadelige trekjes. Er zijn de laatste jaren twee zaken waar ik me in Thailand steeds meer aan stoor: asociaal gedrag van weggebruikers (ook veroorzaakt door ‘ikke-ikke’) en zoals ik al eerder benoemd heb, dat steeds meer Thai de blanke farang als wandelende ATM beschouwt. Inmiddels zo’n 30 reizen Thailand en 30x autohuur ervaring rijker kom je tot meer inzicht. Gelukkig komen wij doorgaans op de plekken waar we er geen last van hebben, maar de regering en de banken geven met deze ATM farang-toeslag opnieuw het verkeerde voorbeeld. Ondernemers voelen zich hierdoor nog meer gesterkt om buitenlanders op te lichten. Begin dit jaar was ik op een floating market waar ik al jaren met mijn gezin elk jaar een keertje kom kijken, free entrance, want we spenderen genoeg bij de winkeltjes en het is er doorgaans toch bijna uitgestorven, maar opeens word ik tussen mijn Thaise gezelschap uitvist, of ik even voor mij en die blanke kindertjes entree wil betalen. Ik heb geld genoeg en gun het de allerliefste mensen die spontaan aardig zijn en me geen poot proberen uit te trekken, maar ik heb toen meteen met mijn hele gezelschap rechtsomkeerd richting auto gemaakt. Ik gun het ze echt niet. Opeens kwam het dametje haar hokje uitrennen en smeken of we alsjeblieft toch naar binnen wilden komen en opeens hoefde ik niet meer entree te betalen. Snap je wat ik bedoel? Hier heb ik echt een hekel aan. Of je vraagt entree aan iedereen of aan niemand. We doen niet aan discriminatie. Een investeerder met een slecht geweten zal ooit gedacht hebben: nou het is hier de laatste tijd zo uitgestorven, we hebben te weinig inkomsten uit de winkeltjesverhuur, laten we dan maar entree gaan vragen aan die rijke blanke toeristen.

 5. John

  Schandalig. Het uitmelken van buitenlanders gaat rustig door. Thailand begint echt z’n charme te verliezen. De spontane glimlach en gastvrijheid heeft nu ook hier plaatsgemaakt voor materialisme, kapitalisme, egoïsme en hebberigheid, maar waar in Nederland door de overheid vooral de eigen bevolking wordt uitgeknepen en toeristen, expats, buitenlandse bedrijven en asielzoekers voorlopig nog worden ontzien, knijpt de Thaise overheid hoofdzakelijk buitenlanders uit.
  Nou Flip, in zo’n land zou ik niet op vakantie gaan en al helemaal niet willen wonen.

 6. KhunFlip

  Schandalig. Het uitmelken van buitenlanders gaat rustig door. Thailand begint echt z’n charme te verliezen. De spontane glimlach en gastvrijheid heeft nu ook hier plaatsgemaakt voor materialisme, kapitalisme, egoïsme en hebberigheid, maar waar in Nederland door de overheid vooral de eigen bevolking wordt uitgeknepen en toeristen, expats, buitenlandse bedrijven en asielzoekers voorlopig nog worden ontzien, knijpt de Thaise overheid hoofdzakelijk buitenlanders uit. Overigens maken wij uit principiële redenen al enige jaren geen gebruik meer van de Thaise ATM’s, om deze reden dus. we nemen weer ouderwets cash mee, wisselen dit om by SuperRich (Suvarnibhumi Airport, maar ook enkele kantoren in Bangkok en Pattaya) waar je een betere koers krijgt en niet op deze manier bestolen wordt. Om niet cash bij ons hoeven te dragen hebben we een Thaise rekening bij de Kasikorn bank met een gratis ATM pinpas.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: