fbpx
pingelenAchtergrond Ontdek Thailand 

Pingelen in Thailand is leuk en levert veel op

Er zijn twee soorten mensen op deze wereld: mensen die pingelen geweldig vinden en mensen die liever afgezet worden om zich nergens voor te schamen. Als je tijdens je reis in Bangkok niet bij je neus genomen wil worden, dan is het erg leuk om te weten dat straatverkopers (eten uitgezonderd) van je verwachten dat je gaat pingelen. Zij houden hier immers ook van.

Thaise markten zijn de beste plekken om je skills voor het onderhandelen te oefenen. Het lijkt hier allemaal al zo goedkoop, maar er kan nog véél meer van de prijs af! Bijna alle verkopers komen onmiddellijk met een ‘special price’ op het moment dat je interesse toont in een van hun producten. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het was niet jouw glimlach of charme die de verkoper deed zwichten om twintig baht van de prijs af te doen.

Als je echt geïnteresseerd bent in de aanschaf van het product, dan ben jij waarschijnlijk degene die de slag om het pingelen in Thailand begint. Maar weinig verkopers zullen jou volgen en tot het einde van de straat met hun prijs zaken. Het komt wel eens in Thailand voor, maar niet zo vaak als bijvoorbeeld in andere Zuidoost Aziatische landen. Wees dus gewaarschuwd en kom met een prijs.

Pingelen in Thailand met een rekenmachine

De meeste verkopers op toeristische markten in bijvoorbeeld Bangkok, Chiang Mai of op de eilanden spreken redelijk Engels om met jou over de prijs te onderhandelen. En als ze dat niet kunnen, dan gebruiken ze hun rekenmachine door hun prijs in te typen. Jij kunt dan vervolgens jouw (lagere) prijs intoetsen om zo tot een compromis te komen. Als je echt punten wil scoren, dan vraag je: “Lot noi, dai mai?” (kunt u mij korting geven?).

pingelen
Chatuchak in Bangkok

Een vuistregel bij het pingelen in Thailand is om de helft van de vraagprijs van de verkoper te bieden en vanaf dat punt te starten. Waarschijnlijk lachen ze eerst, om vervolgens een klein beetje met hun prijs te zakken. Op een gegeven moment kom je dan wel op een leuk prijsje uit, of niet natuurlijk. In de toeristische gebieden zoals Khao San Road, Nana en vooral Chatuchak (JJ Market) moet je keihard onderhandelen, omdat de prijzen hier vaak erg hoog (zo niet te hoog) zijn.

Onze tip: kom ongeïnteresseerd over. Hiermee krijg je de prijs vaak nog meer omlaag. Echter, er zijn ook gelegenheden waar je geen korting krijgt. Als dat zo is, dan wordt dat gauw duidelijk gemaakt met een vaste prijs en worden de ‘onderhandelingswapens’ neergelegd. Als je echt veel nodig hebt, dan willen ze misschien nog een keer een uitzondering maken. Op dit soort plekken is het normaal dat locals en toeristen dezelfde prijs aangeboden krijgen. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat gehaaide verkopers proberen je toch een oor aan te naaien. Hier moet je dus keihard pingelen om toch die mooie prijs te krijgen.

Ook in winkelcentra kun je afdingen

Naast de vele markten zijn er in Thailand natuurlijk ook ontzettend veel winkelcentra. Ook hier kun je afdingen als je niet te maken hebt met een vaste prijs. Dit kun je gauw genoeg zien. Als er geen prijskaartjes zijn, dan kun je onderhandelen. Is alles wel geprijsd? Dan is er niets te proberen. Winkelcentra met kleine winkeltjes – zoals Terminal 21 en Platinum Mall in Bangkok – zijn prima plekken om te pingelen.

Vergeet ook niet af te dingen als je een tuk tuk neemt. De chauffeurs proberen vaak veel geld te verdienen door woekerprijzen te vragen. Stap pas in als je een prijs hebt afgesproken. En voor de taxi? Altijd op de meter! Wil de chauffeur dat niet? Lach vriendelijk en neem een ander. Er rijden duizenden taxi’s in Bangkok rond en je vindt er altijd wel eentje die wel de meter aan wil zetten.

Onthoud altijd het volgende tijdens het pingelen in Thailand: doe het voor de fun en met respect. Blijf lachen en word vooral niet boos. Het is beter om weg te lopen in plaats van kwaad te worden. Wil je echt stampij gaan maken om die ene euro?

Lees ook