fbpx

Phuket

Het was een van de getroffen gebieden tijdens de tsunami op 26 december 2004. De vloedgolf raasde over een aantal stranden heen, waaronder het populaire Patong Beach.

Meer dan 250 mensen kwamen om het leven. Phuket heeft naast een prachtige flora en fauna ook een rijke geschiedenis. Doordat het eiland vroeger een belangrijke handelshaven was, vind je hier nog kenmerken van de Portugese architectuur.

Phuket heeft zijn rijkdom gekregen door de uitvoer van tin en rubber. Landinwaarts bevindt zich Wat Phrae Thong tempel met een deels begraven Boeddha. Tickets kun je boeken bij bijvoorbeeld Vliegwinkel.nl   

Phuket is opgedeeld in vier gebieden:

West-Phuket (Bang Thao, Kamala, Karon, Kata, Laem Sing, Mai Khao, Nai Thon and Nai Yang, Patong, Surin)

Dit gebied is vooral geliefd bij de toeristen. Er zijn veel verschillende stranden, van rustig tot zeer druk met miljoenen toeristen per jaar (Patong Beach).

Zuidoost Phuket (Chalong Bay, Cape Panwa, Nai Han, Rawai, Ya Nui)

De stranden zijn niet echt goed bereikbaar, maar wel de moeite van het bezoeken waard. Chalong Bay is het grootst, vanaf deze plek vertrekken veel boten naar Phang Nga Bay.

Het binnenland van Phuket (Bang Rong, Ko Sire, Phuket Town, Phra Taew National Park, Thalang)

Behalve in Phuket Town kom je hier weinig buitenlandse toeristen tegen. In de binnenlanden vind je vooral vissersdorpen, rubber- en ananasplantages, kleine moslimgemeenschappen en garnalenkwekerijen.

Phang Nga Bay (Ko Bon, Ko Hae, Ko Lon, Ko Mai Thon, Ko Maphrao, Ko Racha, Ko Yao)

Beroemd om zijn kliffen, grotten, vissersdorpen en James Bond Island.

Activiteiten

Duiken en snorkelen zijn eigenlijk een must, maar ook aan het strand zelf zijn nog vele watersportmogelijkheden mogelijk, zoals windsurfen, zeilen en jetskiën. Een van de populairste excursies is een boottocht naar het eiland van James Bond, waar een deel van de film The Man With The Golden Gun is opgenomen Voor avonturiers is een jungle safari een onvergetelijke ervaring. Ook kun je vanuit Phuket uitstekend het eiland Koh Phi Phi bezoeken.

Uitgaansleven

Patong Beach is het meest ontwikkelde strand van Phuket. Het heeft een bruisend nachtleven met vele winkeltjes, restaurantjes en bars. Ook kun je hier ’s avonds shoppen op de avondmarkt. Het nachtleven lijkt wel een beetje op dat van Pattaya, maar is kleinschaliger en duurder. Phuket is namelijk een van de meest prijzige toeristische gebieden van Thailand.

Een veilig verblijf op Phuket

Op een eiland met zoveel toeristen moet je altijd goed op je hoede zijn. Ook de natuur brengt gevaren met zich mee. Vooral in het regenseizoen ontstaat er een sterke stroming in de zee, waardoor de kans op verdrinking bestaat. Vier toeristen verdronken in juni 2009. Hou op de populaire stranden altijd de vlaggen in de gaten en kijk goed uit als je naar een afgelegen strandje gaat.

De laatste jaren is de criminaliteit op Phuket fors toegenomen. Criminelen richten zich vooral op buitenlandse toeristen. Ga niet zomaar met iemand mee die je niet kent. Het kan zijn dat je in een illegaal casino terecht komt of op een andere plek waar je flink moet betalen. In de toeristische gebieden zijn ladyboys actief als zakkenroller. Loop niet zomaar kleine straatjes in, zelfs niet als het er veilig uitziet. De kans bestaat dat je beroofd wordt.

Uitstapjes

Phuket is erg geschikt voor het maken van dagtripjes of het reizen naar andere eilanden.

  • Ao Nang – drie uur met de boot, terwijl je langs Koh Phi Phi vaart. Veel toeristen reizen vanaf deze plek verder naar eilanden als Koh Hong, Koh Poda en Rai Leh
  • Khao Lak – na de tsunami schoten familieresorts hier als paddestoelen uit de grond.
  • Khao Sok National Park – een van de mooiste wildreservaten van Thailand.
  • Koh Lanta – 3,5 uur varen met de boot naar dit eiland, dat vooral beroemd is voor het duiken.
  • Koh Phayam – klein eiland en volgens onbevestigde bronnen een met de mooiste stranden van Thailand. Vanaf Ranong Airport is het ongeveer 20 minuten varen met de boot.
  • Koh Phi Phi – 1,5 uur met de boot. Hier werden delen van de populaire film The Beach opgenomen.
  • Krabi – de provinciehoofdstad van Krabi, waar veel toeristen samenkomen om naar de vele stranden door te reizen.
  • Rai Leh – 2,5 uur met de boot en vooral beroemd vanwege het bergbeklimmen.
  • Similan Islands – een nationaal park dat bestaat uit negen kleine en vooral schitterende eilandjes. Erg populair bij duikers vanwege de geweldige onderwaterwereld. De boten naar deze eilandjes vertrekken meestal vanaf Tablamu, niet ver van Khao Lak.

Bereikbaarheid

Phuket ligt zo’n 897 kilometer ten zuiden van Bangkok en is goed bereikbaar met de (slaap)trein, bus en vliegtuig. Vanuit Chiang Mai en Bangkok gaan er verschillende vluchten per dag naar Phuket.