fbpx
Phanom RungOntdek Thailand 

Phanom Rung, voorpost van Khmerhoofdstad Angkor

Ooit strekte het Khmerrijk zich uit van Cambodja tot diep in Thailand en Laos. Daar getuigen nog steeds de oude Khmerruïnes van, onder meer bij Buriram. Zoals het tempelcomplex Phanom Rung. Waar ik ook mijn voetstappen achterliet.

Op mijn reis door de Isaan moest ik deze tempel aandoen, werd mij geadviseerd. Toen kende ik Angkor Wat in Cambodja nog niet en dit vond ik al indrukwekkend. Phanom Rung, in die tijd als voorpost van Angkor, ligt hooggelegen op een slapende vulkaan. Zijn broertje, de Prasat Muang Tam, bevindt zich in de vlakte eronder.

Phanom Rung Khmerarchitectuur

Alle foto’s bij dit artikel: Copyright WikkiMedia

De volledige naam is Prasat Hin Khao Phanom Rung. En door zijn goed bewaarde eeuwenoude beeldhouwwerken het mooiste voorbeeld van Khmer-architectuur in Thailand.

De gebouwen zijn van zandsteen en lateriet. Ze zijn zo geplaatst dat je op de ochtend van de vijftiende dag van de wassende maan de opkomende zon door alle vijftien deuren kunt zien, als je bij de meest westelijke poort staat.

Als dat gebeurt, altijd ergens in april, vinder er festiviteiten plaats met optochten naar de prasat. Een traditie die al achthonderd jaar bestaat.

Gezien de kolossale omvang duurde de bouw van Phanom Rung enkele regeringsperiodes, waarschijnlijk van de tiende tot het begin van de dertiende eeuw. Het hart van de tempel werd gebouwd in het midden van de twaalfde eeuw. Het is uitgevoerd in de bekende Angkor Wat stijl.

De toenmalige plaatselijke heerser Narendraditya en zijn zoon Hiranya gaven opdracht tot de bouw. Voor hun eigen glorie, zoals alle Khmerheersers dat deden.

Saillant detail. Narendraditya was een volgeling van het shivaïsme. Een sekte die yoga, vuur-aanbidding, alcohol en seks in zijn rituelen verwerkte. De tempel is dan ook versierd met reliëfs van deze gebruiken.

PhanomRung

Gate One

Er zijn drie parkeerplaatsen en drie ingangen. Maar je moet de hoofdingang hebben bij de Oostelijke ingang. Om een goed beeld te krijgen moet je het complex van voor naar achter doorlopen. Op de parkeerplaats van de hoofdingang, Gate One, vind je een toeristencentrum met informatie over de constructie, iconografie en restauratie.

Tip: ’s ochtends zijn er de meeste bezoekers, na twaalven is het een stuk minder druk. En ga door de week, want in het weekend zijn er veel picknickende Thaise dagjesmensen.

Hoe kom je er

Phanom Rung, dat een onderdeel is van een historisch park, ligt 50 kilometer ten zuiden van Buriram. Openbaar vervoer is heel erg lastig. Ik ben toentertijd met een Songthaew bus gegaan die ons in de buurt afzette. En toen met de brommertaxi verder. Geen aanrader.

Het meest comfortabele is een taxi huren voor een hele dag. De meeste hotels in Buriram kunnen dat voor je regelen. Ook zijn er georganiseerde trips naar het complex.

Het park waar Phanom Rung onder valt is geopend van zes tot zes. De entree is honderd bath. Voor 150 baht kun je tevens naar Muang Tam.

Lees ook