fbpx
Pattaya, is meer dan Walking StreetOntdek Thailand Pattaya Uitgelicht 

Sanctuary of truth in Pattaya

Sanctuary of truthPattaya is en blijft natuurlijk een enorme toeristische attractie. Jaarlijks trekt de Thaise badplaats veel toeristen. Vooral Walking Street is geliefd onder de Pattayaanse toeristen. Maar Pattaya is meer dan seks: Sanctuary of truth

Doe eens een keer wat anders en ga naar een tempel. Ik hoor het al: “Tempels heb ik al gezien, het zijn er zo veel en ik heb er nu wel genoeg van gezien.” Maar een tempel zoals deze ken je nog niet, deze is echt anders.

Vakschool annex Kunstacademie in Pattaya

Om te beginnen is het helemaal geen echte tempel, maar een school om mensen het vak beeldhouwen bij te brengen. In en rond een enorm gebouw aan de rand van Pattaya is ‘Sanctuary of Truth’ gevestigd. Vanbuiten lijkt het op van alles behalve een school, je loopt in eerste instantie over een voorterrein bezaait met delen van beelden. Je waant je op een sloop waar fantastische objecten worden verkocht.  Via een paadje loop je dan naar een enorm teakhouten gebouw lijkend op een schip, Balinees landhuis of waar je fantasie je maar naar toe stuurt.  In traditionele stijl gebouwd schiet meer dan honderd meter de lucht in. Honderd meter van beeldhouwkunst. Het gebouw dat dicht bij de kust staat moet de zon, de wind en de regen trotseren.

De Thai die hier leren beeldhouwen op de aloude manier hebben hun handen vol aan het versieren van bijna elke vrije gladde centimeter.  Als Nederlander denk ik altijd dat teakhout zo’n beetje voor de eeuwigheid is, hier zie je dat de elementen een wedstrijdje houden met het legertje van mannen en vrouwen, die in kleermakerszit op de grond bezig zijn het gebouw te verfraaien of te repareren.

Sanctuary of truth Heel geconcentreerd hakken ze er op los en met maar een beperkt hoeveelheid gereedschap maken ze de mooiste beelden. Voor nu leren ze vooral van traditionele voorbeelden het vak, wat zou er gebeuren wanneer ze hun fantasie los zouden laten komen en vrij werk zouden gaan maken. Dit zou dan bijna een basis kunnen zijn van een Kunstacademie. Jammer dat er voor de Thai zelf eigen weinig behoefte is aan wat wij moderne kunst noemen.

Sanctuary of truth, droom van een fotograaf

Als fotograaf kun je hier de mooiste foto’s maken. Niet alleen prachtige portretten van de leerling-beeldhouwers, maar ook geweldige details van religieuze en ook voor ons erotische voorstellingen. Naast de close-ups van het snijwerk zijn er prachtige uitzichten en doorzichten met trappen, balustrades en balkons met uitzicht op de zee.

De ster van de dag blijft het gebouw

Het gebouw staat er niet alleen, maar het leeft en groeit door het zweet en talent van een groep leerlingen. Zij krijgen vaardigheden bijgebracht waarmee ze niet alleen een vak leren, maar ook een passie om iets moois te maken. Eigenlijk is het toch een tempel, een tempel voor de beeldhouwkunst, een tempel voor het willen delen en overdragen van talenten.

The Sanctuary of truth vind je in Na Kluea  12, Pattaya

Lees ook

%d bloggers liken dit: